У Львові триває семінар-тренінг «Жива надія» щодо зцілення постабортної травми
  • Чтв, 19/07/2018 - 09:52

У Львівській духовній семінарії Святого Духа триває семінар-тренінг щодо зцілення постабортної травми та її наслідків, психологічної адаптації жінки (і її близьких) після аборту. Захід відбуватиметься з 16 по 20 липня.

Організатор зустрічі – Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я. Спікерами стали Зіновій Онишко, лікар-психіатр, спеціаліст із узалежнень, член Української спілки психотерапевтів, керівник проекту «Жива надія», та Світлана Сайко, психолог, психотерапевт, учасник проекту «Жива надія».

«Блаженніший Святослав звернувся до Комісії з дорученням розробити програму для нашої Церкви щодо допомоги людям, які пережили втрату ненародженої дитини (аборт, позаматкова вагітність, викидень). Ми намагалися зробити для учасників семінар-тренінг, щоби вони змогли максимально використати одержану інформацію, тобто не лише здобути теоретичні знання, а й вміли застосувати їх на практиці. Спочатку нам потрібно ці кроки пережити й усвідомити самими, щоб потім допомагати іншим, а також взяти відповідальність за те, щоб іншим людям передавати цю інформацію», – повідомив о. Руслан П’яста, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

За його словами, раніше був організований перший семінар із Вікторією Торн (засновниця проекту «Рахиль»), яка приїжджала зі США й розповідала про американський досвід у цій сфері.

Варто зазначити, що 23 учасники робочої групи (які належать до місії «Рахиль») – представники різних єпархій та екзархатів, покликані так само формувати менші групи і робити подібні семінари-тренінги у своїх єпархіях та екзархатах. Чотири дні вони інтенсивно навчатимуться, а в п’ятницю, 20 липня, розроблять конкретні стратегічні кроки та завдання.

Організатори планують зробити ще чотири таких семінарів-тренінгів по митрополіях (десь шість-сім людей з кожної єпархії), щоби було більше фахівців у цій сфері. «У Церкві ми плануємо мати загалом 85 фахівців, які працюватимуть з особами, що пережили втрату ненародженої дитини. Програма (експериментальна) затверджена на п’ять років. Ми маємо “зелене світло” від Синоду Єпископів КГВА УГКЦ, а також діємо з благословення Блаженнішого Святослава. Ми прагнули залучати не лише священиків, а й мирян, щоб у людей був більший вибір до кого звернутися, щоб не було жодних бар’єрів. Адже деколи чоловіку легше відкритися чоловікові, ніж жінці (і навпаки)», – зазначив о. Руслан П’яста, голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

Варто додати, що упродовж року заплановано провести п’ять зустрічей з метою проаналізувати те, що вдалося зробити, і вирішити, як учасникам діяти далі.

Довідка

Мета створення місії «Рахиль» – допомогти особам, зраненим через втрату дітей до їх народження (викидень, позаматкову вагітність, народження мертвої дитини, аборт, використання ранньо-абортивних засобів, процедуру штучних запліднень), одержати зцілення душевних ран та налагодити міжособистісні стосунки.