У Львові відбудеться майстер-клас «Як святкувати Хануку вдома, згідно з єврейською традицією»
  • Суб, 20/12/2014 - 11:30

Ханука – свято світла! Це свято, яке зазвичай святкують в грудні (в час, коли християни готуються  до  Різдва), сягає корінням  у  Старозавітню  історію  про відновлення  знищеного  Єрусалимського  храму.  В  руїнах  храму  знайшли  невелику  посудину  з  олією.  Цієї  олії  було  зовсім  мало,  але  в чудесний спосіб її вистачило для засвічення великого свічника аж на вісім днів. Це чудо вказує на місію вибраного народу, який мав принести віру в Єдиного Бога для поганського світу. Під час свята, кожного наступного дня запалюють  по  одній  свічці  на  восьмисвічнику,  який  називається «Ханука». Цей  восьмисвічник  повинен  стояти у вікні, як знак того, що доми віруючих – це світло для інших. Вірні мають особливу місію у цьому світі.

 

У ці дні також запрошують різних людей з неєврейських середовищ (єпископів, представників влади і т.д.), щоб ті запалили світло на черговій свічці  хануки.  Так  робив  і  Папа  Франциск, коли  був  ще  єпископом Аргентини, а також президенти (напр. США, Польщі) запалюють ханукуна урочистих вечерях в єврейських громадах. Це свято відкрите для всіх. У  родинах  діти  зазвичай  грають  в  «дрідл», де жеребкуванням  визначають  переможця.  Під  час  гри  діти  співають  «Шам гадоль шава по» (великий знак стався нам).  На кому зупиняється  на  слово «по» (нам) забирає від інших учасників всі призи (наприклад, цукерки). Це гра, через яку дітям пояснюють, що таке чудеса: вони не завжди трапляються, але кожен має шанс їх зустріти в житті. Деякі  традиції  Хануки  перейшли  в  християнське  Різдво. В часі Адвенту (перед Різдвом) запалюються свічки на адвентовому вінці. Як в домашній, так і в церковній Літургії важливим є символ світла, яке приніс Ісус в ніч свого народження.

Запрошуємо усіх, а особливо дітей, на майстер-клас про свято Ханука. Організатори: Римо-католицька парафія св. Йоана Павла ІІ у Львові та Єврейський клуб «Гіллель».

Місце проведення: Клуб «Гіллель», проспект Свободи 3/1.

Час проведення: Неділя, 21 грудня о 18.00.

Тел. 097 517 06 42, о. Григорій Драус

*Можна принести з собою цукерки для гри в «дрідл»