У Львові відбулась перша частина традиційного Фестивалю скаутських вертепів
  • Птн, 18/01/2019 - 15:34

У центрі Львова
шопка і вертеп!
Вітрини світяться
гірляндами казково!
Для чого нам Різдво? -
запитую у себе.
Повірити в дива,
Дитиною побути знову!
Нехай осяє кожного із нас
Любов Ісуса
в цей святковий час!

Вже традиційно відбувся щорічний Фестиваль скаутських вертепів "Різдвяне Диво" (частина 1) в храмі Стрітення Гоподнього (військове капеланство).
всіх радували вертепами та колядами і найменші (скаути-горобчики - дітки 4-7 рочків) і найбільші провідники (старші 18-ти років).

За переказами, цього дня у Вифлеємі Діва Марія народила Ісуса Христа. Звістку про народження Божого Сина пастухам принесли ангели. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які про появу Месії знали з легенд. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка. За вченням церкви, народження Ісуса Христа відкрило можливість для спасіння душі та вічного життя для кожного християнина.
Не тільки люди, але й уся природа готуються до приходу Месії. Білою ковдрою вкриті поля. Десь під цим сніжним покривалом зароджується життя. Проростає зерно і випускає тендітне стебельце із першими крихкими листочками. Саме сніг, який здається, що все заморожує, захищає новонароджену рослинку від морозяного вітру і тим самим рятує її життя. Вода у річці перетворилася на лід, який під сонячним промінням засліплює очі. Діти так відшліфували поверхню, що у ній відбивається безмежне небо. Дитячий сміх переплітається зі сніжками, що летять у різні сторони.

Котяться великі кулі снігу і з великим зусиллям вкладаються одна на одну, творячи різні казкові карколомні персонажі. Радість, сміх, гамір наповнюють весь простір. Так, скоро Різдво. І ця радість, радість природи, радість дітей є передвісниками ще більшої радості.

Настав вечір. Сівач засіяв безкрає небо миготливими зірками, які підморгували і світилися від радості. Мороз із пензлем у руці наносив на вікна свої візерунки від яких неможливо було відвести очей. Кожен порух пензля створював шедеври. Дмухаючи теплим повітрям на візерунки, і протираючи маленькими пальчиками дірочку, допитливі очі спрямовували свій погляд на вулицю, де в далечині лунав дзвіночок, який сповіщав про те, що колядники наближаються, а разом і з ними звістка про те, що народився Божий Син.

В хаті пахло свіжим сіном і різними стравами. Полум’я свічки лизало своїми язиками стіни кімнати, навіюючи спокій. Воно, ніби говорило, що Вічне Світло народилося і прийшло у цей світ, щоб розігнати темряву і показати правдиву дорогу у вічне життя.

Звук дзвіночків ставав щораз голоснішим. Ось і собака, зачинений у стайні, загавкав, корови замукали і проснулася птиця… Не зважаючи на мороз, двері у хату були відчинені. Ось уже й чути як скрипить сніг під ногами колядників. Першим до хати входить чоловік із дзвіночками, а за ним хлопці, які несуть шопку у своїх руках. Допитливі малі очі відразу ж звернули увагу на маленьку хатку долівка якої була вкрита сіном. В центрі шопки стояли ясла у яких лежало маленьке беззахисне дитятко. Над ним схилилася Його Мати Марія, а Йосиф тим часом колисав дитятко. По боках стояли пастушки, царі підносили свої дари, а ангели своїм співом співали «Слава во вишніх Богу і на землі мир благовоління…» І тут залунав спів колядників, який підтримали самі ангели. В очах дитяти, ніби все ожило.

Радість розпирала груди. Розум до кінця не зміг збагнути, що сталося, але душа всупереч розуму раділа і співала. Ось і чути, як віддаляється звук дзвіночків і стихає спів колядників. Не встиг мороз замалювати вічко, як воно знову під диханням хлопчика стало більшим. Поглядом він прощався з Тим, Хто лежав у яслах а у вухах ще звучали слова колядок. Він прощався, але одночасно розумів, що він зустрів Того, Хто в його дитячому серці зробив ясла і спочив у них. І тепер найголовніша місія хлопчика – зберегти Його у своєму серці і ділитися радістю, від Його присутності у серці, з іншими людьми.

"Це добрий знак - Твоя доброта. Щоб янголи в небі раділи"
Особливий гість Фестивалю скаутських вертепів "Різдвяне Диво" (частина 1): Ірина Турчин - талановита поетеса та співачка. Дякуємо за подароване діткам душевне виконання пісень!??
"З Різдвом Вас Друзі. А в серці кожного Вас хай палає велика Любов до нашого Господа"

Колядують вертепи
на площі Ринок!
Лине аромат
солодких мандаринок!
Якщо хочеш потрапити
в казку знову,
завітай на Різдво
до Львова!

Запрошуємо львів'ян та гостей міста на другу частину Фестивалю, який пройде 27 січня в храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що на Сихові. Початок о 14-15 - актовий зал храму!

З Різдвяними святами, Вас, друзі!

Христос Раждається!

Скаути Європи