У Львові відбулася презентація мистецької книги «Страсті Христові»
  • Чтв, 21/06/2018 - 10:36

У вівторок, 19 червня о 16.00 год. в Храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканському Соборі) у Львові відбулася презентація мистецької книги «Страсті Христові» канадського художника українського походження Василя Курилика". На презентацію був запрошений наш архієпископ Мечислав Мокшицький.

Під час презентації Львівський Митрополит звернувся до учасників з привітальним словом:

Шан. Пані доктор Христина Береговська!

Дорогі шанувальники мистецтва!

На протязі багатьох століть християнства люди у різноманітний спосіб роздумували та ілюстрували Боже Слово, так аби якнайкраще і якнайближче торкнутися та заглибитись у Божественні таємниці, об’явленні нам на сторінках Святого Писання

Василь Кулик у своїх роздумах над Божим об’явленням вклав своє серце та Богом даний талант, зображуючи дуже ґрунтовно та проникливо, вірш за віршем, страждання та смерть нашого Господа Ісуса Христа на підставі Євангелія від святого Матея.

Нехай його творчість та книга пані Христини Бережковської веде вірних та шанувальників мистецтва до кращого пізнання Бога.

Щиро дякую Інституту Екуменічних Студій за запрошення на сьогоднішнє свято презентації цієї книги. Нехай Бог усім вам благословить.

Довідка

Автор ідеї публікації книги — мистецтвознавець, доктор Христина Береговська. До реалізації задуму долучився Інститут екуменічних студій Українського католицького університету.

Василь Курилик — єдиний митець, котрий вірш за віршем проілюстрував Страсті Христові за Євангелієм від Матвія. Серія складається зi 160 творів.

Митець дуже довго йшов до того, щоб проілюструвати цю серію картин. Кожна із полотен має своє мистецьке трактування подій та художнє переосмислення. Важливо, що видання «Страсті Христові» є першою книгою про мистецтво Курилика в Україні.

Книгу публікують чотирма мовами — українською, англійською, французькою та іспанською.

Це фактично перше знайомство українців із художником, натомість в Канаді про нього написано і видано 36 книг.

Василь Курилик народився у родині фермерів-емігрантів (діди якого походили з Буковини) 3 березня 1927 році в штаті Альберта. Навчався і творив у різних мистецьких середовищах Канади, Мексики і Великої Британії.