У Львові відзначили 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля
  • Пон, 24/06/2019 - 09:54

22-23 червня у Львові в храмі Святого Архистратига Михаїла відбулися урочистості з нагоди 30-ліття виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля.

Згідно з інформацією офіційного сайту УГКЦ, активна боротьба за відродження Церкви розпочалося у 1987 році із заяви про вихід з підпілля групи священиків (23 осіб) і вірних під керівництвом владики Павла Василика. Наприкінці цього ж року активні греко-католики утворили Комітет захисту прав Української Католицької Церкви на чолі з колишнім політв’язнем Іваном Гелем. Він почав збирати підписи під заявою щодо офіційного визнання УГКЦ. Протягом 1988–1989 років зібрали близько 120 тисяч підписів.

У травні 1989-го біля зачиненого храму святого архистратига Михаїла у Львові греко-католицькі священики розпочали щонеділі служити Літургії.

28 листопада 1989 року Рада у справах релігій при Раді міністрів УРСР видала заяву, згідно з якою греко-католики отримували право на заснування й реєстрацію громад, користуючись «усіма правами, встановленими законом для релігійних об’єднань в УРСР».

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv синкел у справах монашества у Львівській архиєпархії УГКЦ о.Юстин Бойко, який надав історичні фотографії, на світлинах зображена одна з таких Літургій у червні 1989 року. Їі служив о. Михайло Волошин, ЧНІ.