У Нігерії ісламські бойовики заживо спалили протестантського пастора з дружиною і 3 дітьми
  • Пон, 03/09/2018 - 20:41

У Нігерії ісламські бойовики заживо спалили протестантського пастора з дружиною і 3 дітьми під час нападу на селище, в якому вбили ще 3 людини і спалили 95 будинків, повідомляє christianpost.

Озброєні ісламські бойовики з племені фулані (фульбе) напали на селище в окрузі Баркін Ладі штату Плато і по-звірячому розправилися з пастором Адаму Гуанг Урімом (Adamu Gyang Wurim), його дружиною і трьома його дітьми, за інформацією видання «Daily Post Nigeria». Храм належав Апостольській Церкві Христа і був розташований у селі Абононг району Форон. Сім'я пастора намагалася сховатися у власному будинку під час нападу бойовиків, але ті спалили його разом з людьми. За даними Петера Гьєнденга (Peter Gyendeng), члена парламенту від цього округу, під час нападу загинуло ще щонайменше три жителі селища.

 «У моєму окрузі, в селі Абононг, ісламські пастухи, імовірно з племені фулані, вбили вісім осіб, серед них місцевого пастора і його сім'ю, – заявив Гьєнденг. – Відомо, що вони вбили ще одну людину в селі Дорова, а ще двоє вважаються зниклими безвісти».

Як повідомив у своєму інтерв'ю нігерійській газеті «The Nation» очевидець нападу Ісаак Чоуі (Isaac Choji), великий загін озброєних ісламістів увірвався в село на світанку і оточив будинок священнослужителя. Блокувавши всі виходи з будинку, бойовики, за його словами, підпалили будинок і службові будівлі й чекали, поки будови згорять, щоб ніхто не міг врятуватися з вогню. Чоуі розповів, що бойовики розстріляли ще й сусідку пастора. Жінку з пораненнями вдалося доправити в найближчу лікарню. За інформацією «The Nation», парафіяни і родичі вже поховали останки священнослужителя і його рідних у братській могилі.

Томас Цок (Thomas Tsok), голова секції молодіжного руху «Бером» у районі Форон, повідомив в інтерв'ю виданню «The Guardian», що нападники були озброєні тесаками-мачете і автоматами АК-47. Вони увірвалися в селище о 8 годині ранку з різних сторін, ведучи одиночний вогонь.

Подібні звірячі напади на беззахисних людей давно вже нікого не дивують у Нігерії. Як повідомлялося раніше, торік у країні вбили тисячі християн, і ще багато тисяч утекли світ за очі, втративши свої оселі, храми, близьких і рідних. Минулого місяця Християнська асоціація Нігерії і глави християнських деномінацій у штаті Плато виступили із заявою, що за 2018 рік «в результаті атак озброєних ісламських радикалів з племені фулані були вбиті та покалічені понад 6 тисяч осіб – переважно діти, жінки і люди похилого віку».

Раніше цього літа ісламісти племені фулані вбили 120 християн, які розходилися по домівках після поховання одного з батьків-засновників Апостольської Церкви Христа в штаті Плато. Лідери церкви і держави відтоді звертаються до ООН і міжнародного співтовариства із закликами про втручання – щоб допомогти захистити беззахисні християнські громади від насильств, розорення і вбивств.

Деякі урядові кола Нігерії і на заході, втім, ставлять під сумнів той факт, що бойовики скотарського племені фулані керуються тільки мотивами релігійної ворожнечі, намагаючись звести суть конфлікту до боротьби скотарів і землеробів за землю. Інші аналітики і організації – зокрема Міжнародне товариство за громадянські свободи і законність – знаходять і представляють докази того, що ісламісти давно вже заразили ідеологією джихаду і боротьби з невірними всі гілки племені фулані. Так Емека Умеагбаласі (Emeka Umeagbalasi), голова цього Міжнародного товариства, у своєму інтерв'ю виданню «The Christian Post» навів низку свідчень того, що кінцева мета звірств і насильств, що творять бойовики фулані в регіоні, полягає в тому, щоб викорінити в ньому християнство як таке.

Християнам у країні загрожують ще й ісламські терористи угруповання «Боко харам», що діють у північно-східних регіонах Нігерії. Угруповання «Боко харам», як відомо, не приховує своєї приналежності до ІД і підтримує зв'язки з бойовиками в Іраку і Сирії, а її напади часом навіть перевершують по жорстокості безчинства, які чинять терористи племені фулані. Так, в лютому цього року бойовики «Боко харам» захопили понад 100 школярок, частину з яких пізніше відпустили. Серед заручниць залишається донині, зокрема, 15-річна християнка Лі Шарібу (Leah Sharibu), чиє прохання про допомогу недавно дійшло до засобів масової інформації в аудіозаписі. Бойовики продовжують утримувати дівчинку, примушуючи її навернутися в іслам, але вона не погоджується зректися своєї віри в Христа.

На початку місяця бойовики напали на храм у штаті Кадуна, і в результаті нападу був убитий парафіяльний священик, а його дружину взяли в заручниці. Ця вилазка терористів трапилася всього за кілька днів після того, як серед білого дня біля бакалійної крамниці в столичному місті Абуджа був убитий католицький священик. Сьогодні Нігерія посідає 14 місце в списку країн, найбільш небезпечних для життя християн, за даними організації «Open Doors USA».