У Німеччині Блаженніший Святослав виступив на засіданні організації «Церква в потребі»
  • Чтв, 04/04/2019 - 09:52

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав з робочим візитом прибув до Німеччини та бере участь в засіданнях благодійної організації «Церква в потребі», яка була створена в 1947 році. Предстоятеля супроводжують о. Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії, та о. Любомир Яворський, патріарший економ.

У своєму слові Глава Церкви подякував усім за присутність і можливість виступити на цьому заході. Він також зазначив, що УГКЦ пройшла нелегкий шлях у своєму розвитку: «Українська Греко-Католицька Церква була опозиційною до комуністичного режиму в СРСР. Лише 30 років тому наша Церква відродилася, отримала повноцінне звільнення. Вона є глобальною Церквою, тому що діє не лише в Україні та для українців, а для всіх у всьому світі».

Окрім цього, Блаженніший Святослав (як приклад) згадав про візит голови ПМВ владики Йосифа Міляна і секретаря ПМВ о. Андрія Гаха до Південно-Африканської Республіки, де вони вперше відслужили Літургію. Таким способом, на думку Предстоятеля, УГКЦ пізнає різні культури, мови та країни.

Очільник греко-католиків у своєму слові до присутніх перелічив важливі питання, виклики та проблеми, які тепер переживають українці: війна на сході країни (зокрема екологічні проблеми, адже Донбас потерпає від забруднення води та замінованих територій), анексія Криму, популізм тощо.

«Ми не були багатою країною до війни. Проте, уявіть собі, що відбувається з економікою країни зараз, під час війни!» - закликає до роздумів Глава Церкви. За його словами, не лише війна та економічні проблеми змушують чимало молодих та освічених людей емігрувати до Західної Європи, а й також соціальні негаразди та політична нестабільність.

Блаженніший Святослав висловився і щодо президентських виборів в Україні. Оскільки для багатьох людей стало «сюрпризом» те, що перший тур виграв шоумен Володимир Зеленський. Глава УГКЦ припускає, що причиною цього стала втома суспільства від старих політиків і потреба в нових політичних обличчях.

«Ми потребуємо свободи, християнської моралі, що є фундаментальними цінностями, які побудують модерну й успішну країну», - вважає Глава УГКЦ і додає, що українцям також необхідно мати духовних і високоморальних авторитетів.

Наприкінці він згадав про великий внесок волонтерського руху, зокрема Карітасу України, а також про екуменічну ситуацію в Україні.