У Німеччині видали Біблію з ґендерно-нейтральним богом
  • Чтв, 16/03/2023 - 11:50

Нова дитяча Біблія, випущена в Німеччині, на думку видавців, відображає різноманіття сучасного суспільства.

У німецькому видавництві Neukirchener-Verlag у понеділок, 13 березня, вийшла "Біблія для всіх дітей" (Alle-Kinder-Bibel), орієнтована на молодший шкільний вік. Ініціатором проекту стала Об'єднана євангелічна місія міста Вупперталь (Vereinte Evangelische Mission - VEM), повідомляє агентство epd.

Досі в дитячих Бібліях, що видавалися в Німеччині, персонажі, як правило, зображувалися вихідцями з Центральної Європи, хоча вони жили на території сучасного Близького Сходу. Бога теж, якщо взагалі зображували, то білим чоловіком.

"Ми хотіли створити Біблію, в якій дітям із багатонаціональною сімейною історією було б простіше орієнтуватися", - зазначає ініціаторка проєкту Сара Вечера (Sarah Vecera). За словами жінки, ідея книги виникла в розмові з її чотирирічною донькою: "Вона уявляла собі бога старою білою людиною". Нова Біблія дає дітям можливість по-новому поглянути на Ісуса та біблійні події - як на візуальному, так і на лінгвістичному рівнях. У новому виданні люди зображені різними: дорослими та маленькими, з різним кольором шкіри, зростом, вагою. Крім того, увагу приділено персонажам з обмеженими можливостями здоров'я.

Водночас, за словами Сари Вечери, видавці хотіли, щоб мова нової Біблії відповідала ґендерному розмаїттю: "Ми прагнули дати зрозуміти, що бог не є ні чоловіком, ні жінкою". У дворічній роботі над книгою взяли участь представники християнських громад Німеччини, дитячих організацій та університетів, серед яких були колеги з Африки та Азії. "Я рада за своїх дітей, що вони, нарешті, можуть читати Біблію, яка відображає різноманіття нашого суспільства", - каже Сара Вечера. "Біблія для всіх дітей" доступна і як аудіокнига.