У Пакистані двох братів-християн засудили до смертної кари за богохульство
  • Пон, 24/12/2018 - 10:54

Пакистанський суд засудив двох братів-християн до страти за те, що один з них нібито розмістив на веб-сайті богохульний матеріал, образливий для мусульман.

У грудні правозахисники християнського «Центру юридичної допомоги, турботи і примирення» в Британії (CLAAS) висловили стурбованість у зв'язку зі смертним вироком, винесеним пакистанським християнам Кайсаром (Qaisar) і Амуну Аюбам (Amoon Ayub) місцевим судом. Вирок виніс минулого тижня суддя Джавед Ікбал Бослен (Javed Iqbal Bosal) після прискореного слухання справи у в'язниці міста Джелам в провінції Пенджаб. Брати, уродженці міста Лахор, були заарештовані в 2014 році після відновлення слідства у кримінальній справі, відкритій місцевою поліцією за звинуваченням, висунутим ще в 2011 році, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на The Christian Post.

Кайсар раніше пояснював, що закрив спірний вебсайт ще в 2009 році, проте один з його знайомих мусульман, за його словами, відновив роботу сайту без його участі. Звинувачення у богохульстві було висунуто проти нього після суперечки з співробітниками на роботі, після чого деякі з мусульман стали погрожувати йому смертю, і йому довелося втікати і переховуватися. Смерть загрожувала і його братові, і тому вони змушені були тікати в Сінгапур. Вони ховалися там цілий місяць, а потім повернулися на батьківщину. Ситуація як і раніше залишалася напруженою, і їм довелося знову втікати вже в Таїланд. Там вони провели кілька років і дізналися, що вдома порушено кримінальну справу, і їх розшукує поліція. У Пакистані, як відомо, обвинуваченим в богохульстві загрожує смертна кара або довічне ув'язнення. Обидва брати одружені, причому у Кайсара троє малолітніх дітей

Християнські правозахисники центру CLAAS подадуть апеляцію на рішення Лахорської судової колегії у справі Кайсара в Равалпінді. Відділення «Американського фонду за закон і справедливість» в Пакистані, зі свого боку, подасть апеляцію на вирок у справі Амуна. У центрі CLAAS заявили, що при розгляді багатьох справ за звинуваченнями в богохульстві «місцеві суди піддаються тиску і погрозам з боку релігійних фанатиків», фактично змушують їх «виносити обвинувальні вироки».

31 жовтня 2018 року, Верховний суд Пакистану скасував вирок стосовно багатодітної матері, християнки Асії Бібі, яка в 2010 році була засуджена до смерті через повішення в зв'язку з обвинуваченням у образі пророка Мухаммеда.

Головний суддя Сахіб Нісар, який повідомив про зняття звинувачень з Азії Бібі, сказав, що вона вільна і може негайно покинути в'язницю в Шекхупуре, якщо в її відношенні немає звинувачень по інших справах.

Міжнародні правозахисні християнські організації давно вже закликають владу Пакистану до перегляду законів про богохульство, які постійно використовуються ісламськими радикалами для звинувачень з метою зведення особистих рахунків з представниками релігійних меншин. Влада Пакистану відчуває постійний тиск в зв'язку з цим.

Цього літа США і 14 інших країн підписали спільну «заяву стурбованості» в зв'язку з законами про богохульство і зречення від віри, які насаджуються по всьому світу, оскільки ці закони часто використовуються «для виправдання цькування, лінчування і групових насильств в ім'я віри, для створення неправдивих звинувачень і зведення особистих рахунків».