У Пакистані вбили пастора у в’язниці
  • Суб, 27/09/2014 - 16:16

У Пакистані у в'язниці в Равалпінді вбили протестантського пастора, якого два роки тому звинуватили у богохульстві проти матері Мухаммеда. Позавчора його застрелив охоронець, який також поранив його співв’язня, засудженого до смертної кари за богохульство.

Пастора Зафара Бхатті звинуватили в тому, що він надсилав SMS-повідомлення з богохульствами. Сім'я та адвокати стверджують, що це була провокація, для якої хтось використовував інший телефон. Судовий процес проти Зафара мав розпочатися вчора (26 вересня), і впродовж декількох тижнів він отримував смертельні погрози від охоронців і співкамерників. Другий в'язень, 70-річний Мохаммед Асгар, пакистанець з британським паспортом, засуджений до смертної кари, бо стверджував, що він – пророк. До цього він перебував у психіатричній лікарні у Швеції з діагнозом параної і шизофренії.

У Пакистані є щораз більше звинувачень у богохульстві. Упродовж 10 років, з 2001 до 2011 року, їхня кількість збільшилася від одного до 80. Щонайменше 48 осіб лінчували з цієї причини, серед них професор ісламських досліджень з Карачі Мухаммед Шакіл Ауй і мусульманський адвокат Рашид Рехман з Мултан. За словами єпископа Джозефа Ашада з Фейсалабаду, «законом про богохульство надуживають, а жертвами стають найбільш вразливі люди, як християни, так і мусульмани». Звинувачення у богохульстві часто використовують для зведення особистих рахунків і це не має нічого спільного з релігією. Цю думку підтверджує відомий мусульманський лідер Хафіз Тахір Махмуд Ашрафі. Як член Ісламської ради Пакистану він хоче запропонувати уряду посилити покарання для тих, хто помилково звинувачує інших у богохульстві.
«Життя християн, яких утримують у пакистанських в'язницях, є щораз більше під загрозою. Поліція не в змозі забезпечити їм належний захист», – каже Мобеен Шахід, секретар Асоціації пакистанських християн в Італії.

 «Пастор Зафар Бхатті присвятив своє життя захисту прав релігійних меншин у Пакистані. У той же час він намагався побудувати мости діалогу з ісламським світом. Його звинуватили у богохульстві, оскільки деякі течії ісламу вважають, що також той, хто захищає обвинуваченого по цій статті, сам стає богохульником – каже Шахід. – З цієї причини в тюрмі неодноразово йому погрожували смертю. Поліція повинна захищати таких ув'язнених, але не в змозі контролювати ситуацію. Це не перший випадок, зрештою, коли людина, обвинувачена у богохульстві, гине через самосуд. У пакистанських в'язницях за богохульство утримують понад 2 000 осіб. Найвідомішим відомим прикладом є випадок Асії Бібі, яка неодноразово отримувала погрози від інших ув'язнених. Ми закликаємо забезпечити всім ув’язненим за богохульство відповідні заходи безпеки. Неприпустимо, щоб вони ставали жертвами невідомих злочинців».