У Південній Африці провели вечір пам’яті митрополита Андрея Шептицького
  • Втр, 02/04/2019 - 13:10

У Преторії відбувся захід з вшанування пам'яті митрополита Андрея Шептицького. На події, яка зібрала українську громаду, виступив Голова ПМВ владика Йосиф Мілян.

«Він мав добру освіту, мав шанси зробити чудову світську кар’єру, але захотів вступити в монастир. Вступив до отців-Василіян, був висвячений, став Івано-Франківським єпископом, пізніше його піднесли до Львівського митрополита», - зазначив Владика Йосиф, ділячись своїми роздумами щодо життєвого шляху предстоятеля УГКЦ.

Єпископ наголосив, що митрополит Андрей – багатогранна постать, але найперше -духовний провідник Церкви. «Він був великий гуманіст, покровитель культури, мистецтва, молоді. Як духовний лідер митрополит спробував організувати Церкву як структуру. Він подбав про вишкіл священиків не тільки у семінаріях. В умовах неукраїнської держави від домігся від уряду заснувати богословську академію у Львові, а це було не просто. Так само долучився до створення українського вільного університету, -  відзначив Голова ПМВ і додав. - Ми як Церква сьогодні дбаємо, щоби його гуманістичні прояви, його подвиг визнала світова громадськість, щоби він був проголошений блаженним».

Владика Йосиф розповів про те, як Митрополит Андрей рятував євреїв в часи німецької окупації. А також зупинився на двох його посланнях: «Не убий!» і «Як будувати рідну хату».

«Наша Церква завжди була державотворчою. І ми молилися, ми будували рідну українську хату, - підкреслив владика Йосиф. - Як казав митрополит: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!»

Посол України у ПАР Тарас Кузьмич у свою чергу привітав українську громаду та гостей, наголосивши на ролі митрополита Андрея як духовного провідника українців. 

Опісля присутні переглянули фільм "Крипта", присвячений Шептицькому.

Делегація ПМВ на чолі з Головою владикою Йосифом Міляном перебуває у ПАР з душпастирським візитом.