У Прилуках відбувся 10-й сезон "Козацького гарту"
  • Пон, 17/07/2017 - 11:53

15 липня 2017 року, у день свята Покладання Риз Пресвятої Богородиці, у Прилуцькій виховній колонії для неповнолітніх відбувся духовний і спортивний конкурс «Козацький гарт» за участю Братства бойового козацького Звичаю «Спас».  Вже десятий сезон літніх канікул свято в Прилуках організовує Пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви у співпраці з Державною кримінально-виконавчою службою України в установах для підлітків. На загальному шикуванні прозвучали молитви й гімн України. Програму змагання й інструктаж провів Євген Квасков, осавул Братства «Спас». Арбітри змагання волонтери Ірина Озарків, Тетяна Козій, козак Владислав Корольов, о. Дмитро Горнакевич й о. Костянтин Пантелей розповіли про правила проведення конкурсів і змагань на кожному з місць випробувань.

Щоліта з 2013 року козаки Братства докладають своїх зусиль, щоб ця подія надовго запам‘яталася усім його учасникам. Керівник колонії Євгеній Квітницький та його заступник Дмитро Жайворонко надають щире сприяння у підготовці та проведенні заходу вже багато років поспіль, забезпечуючи необхідний спортивний інвентар, перевірку стану здоров'я юнаків, надаючи медичний супровід і допомогу персоналу колонії в арбітражі. Цього разу у суддівстві допомагали вихователі Олександр Очкало та Олександр Ярошенко. Завідувач клубу Анатолій Нехай створив особливу атмосферу до свята, надавши озвучення і музику для настрою. За кілька місяців до цієї ювілейної для Прилук події він подбав про те, щоб хлопці змогли заспівати великий репертуар козацьких, і сучасних авторських пісень під час змагання. Під час конкурсу козацької та української сучасної пісні вихованці обидвох команд заспівали кожна близько 20-ти пісень. Вчителі загально-освітньої школи та бібліотекари, що працюють в установі, надали юнакам необхідні знання, які допомогли їм впоратися із конкурсом на знання історії козацтва.

Станом на сьогодні в колонії перебуває понад 60 вихованців. У змаганнях взяли участь у складі двох команд – «Соколи» та «Шабля» 40 юнаків.  Випробування показали згуртованість та дружність у кожній з команд. «Нічні шали», «Чия буде шапка», відтискання від підлоги та силова вправа на прес – перша частина змагань ще не виявила майбутнього переможця. Наступним етапом змагань стало вправляння із замашним козацьким батогом. А на литаврах необхідно було точно відтворити мелодії козацьких маршів та пісень.

Проте, не одними фізичними вправами сильні козаки. Команди мали пройти тест на знання козацьких звичаїв та історії Запорізької січі. І нарешті, команди ставали до естафети з м‘ячем, перетягування каната, лави-на-лаву та змагання на знання козацьких пісень.

Змагання пройшли у доброзичливій атмосфері, з гарним бадьорим настроєм. Всі учасники свята отримали позивний заряд енергії, емоційне піднесення. На спортивному майданчику панував високий патріотичний дух. Перемогу здобула команда ІІІ відділення «Соколи». Більшу частину коштів на проведення свята традиційно зібрали вірні УГКЦ.

Після оголошення результатів, учасникам змагань було вручено грамоти та призи – спортивні знаряддя (футбольні та волейбольні м‘ячі, ракетки для бадмінтону та настільного тенісу та ін.) і книжки від Інституту Національної Пам'яті. Вихованцям колонії козаки Братства подарували дерев'яні шаблі в якості реквізиту для проведення вистав і свят.

Нещодавно отці Редемптористи зорганізували подібну подію у Ковельській виховній колонії. У липні - серпні свято «Козацький гарт» відбудеться у Кременчуцькій та Курязькій виховних установах.