У приміщенні ВРУ буде представлено банерну фотоекспозицію “Патріарх Йосиф Сліпий: Бути собою!”
  • Птн, 07/04/2017 - 17:29

У приміщенні Верховної Ради України (у кулуарах третього поверху) буде представлено банерну фотоекспозицію “Патріарх Йосиф Сліпий: Бути собою!”. Експозиція підготовлена Інститутом Історії Церкви спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань культури і духовності з нагоди 125-ліття від дня народження відомого церковного діяча та видатного сина українського народу. Відкриття експозиції відбудеться о 12:10 11 квітня 2017 р. в 72-річницю арешту митрополита Йосифа Сліпого та греко-католицьких єпископів.

Слово з нагоди відкриття експозиції виголосять: Віктор Єленський, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності; Преосвященний Владика Богдан (Дзюрах), адміністратор Патріаршої курії УГКЦ; Олег Турій, проректор Українського Католицького Університету.

Експозиція «Патріарх Йосиф Сліпий: «Бути собою» розкриває основні етапи життя і діяльності Йосифа Сліпого: дитинство в с. Заздрість на Тернопільщині і здобуття освіти, покликання до священства і наукової діяльності, багатолітнє ректорство у Львівській Духовній семінарії, вибір на наступника митрополита Андрея Шептицького, переслідування радянською владою, два арешти та 18-річне перебування в таборах ГУЛАГу, обставини звільнення з ув’язнення та переїзд до Риму. Завдяки опублікованим архівним фото відображено його участь у засіданнях Другого Ватиканського собору. Також експозиція висвітлює працю Блаженнішого Йосифа над розвитком духовного та культурно-освітнього життя українців у Римі: створення Українського Католицького Університету в Римі, будівництво Собору Святої Софії, його численні подорожі для згуртування та підтримки «в розсіянні сущих» українців. Тексти на банерах підібрані тематично, це слова Патріарха Йосифа із «Заповіту», що найкраще відображають його життєву позицію та його пророчу візію щодо майбутнього українського Народу та української Церкви.

Довідково: Патріарх Йосиф – предстоятель УГКЦ у буремні роки тоталітарних переслідувань, довголітній незламний в’язень радянських таборів, людина великої сили духа і великих бажань, чоловік невтомної праці і глибокої мудрості, християнський подвижник і праведник.

Вхід за картками акредитації.