У Реґенсбурзі відбувся похорон Ґеорґа Ратцінґера. Бенедикт XVI надіслав листа
  • Срд, 08/07/2020 - 15:45

Вислужений Папа Бенедикт XVI слідкував за похороном свого брата за посередництвом потокової трансляції. Він надіслав листа, якого під час церемонії прочитав його особистий секретар архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн.

«Нехай же Бог винагородить тебе, дорогий Ґеорґе, за все, що ти зробив для мене, вистраждав задля мене, за все, що дав мені», – написав Папа-емерит Бенедикт XVI у своєму посланні з нагоди похорону свого брата монсеньйора Ґеорґа Ратцінґера, що відбувся у середу, 8 липня 2020 р., в Реґенсбурґському катедральному соборі. Листа, адресованого на ім’я місцевого єпископа Рудольфа Фодергольцера, зачитав архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн, особистий секретар Бенедикта XVI.

У листі вислужений Папа пояснює причини своєї несподіваної подорожі до Реґенсбурґа з метою відвідин брата на ложі недуги. «Це не він просив про цей візит. Я відчув, що прийшов час знову поїхати до нього. І за цей внутрішній знак, даний мені Господом, я дуже вдячний», – пише він, зауваживши, що коли вранці, 22 червня, вони прощалися перед відльотом до Риму, то обоє зрозуміли, що «йдеться про відхід з цього світу назавжди». Бенедикт XVI подякував єпископові за його підтримку під час цих останніх тижнів прощання.

На початку похоронного богослужіння Преосвященний Рудольф Фодергольцер також згадав про несподіваний візит Папи-емерита. «Цей знак людяності зворушив багатьох людей», – сказав він. У похороні, що транслювався на сайті дієцезії, взяли участь, крім вже згаданого архиєпископа Ґенсвайна, також Апостольський Нунцій в Німеччині архиєпископ Нікола Етеровіч, колишній єпископ Реґенсбурґа кардинал Ґерхард Мюллер, Мюнхенський архиєпископ кардинал Райнгард Маркс. Монсеньйора Ґеорґа Ратцінґера поховано в гробниці фундації «Domspatzen» на місцевому католицькому кладовищі.