У Римі презентували книгу кардинала Берка про Євхаристію
  • Суб, 14/11/2015 - 23:25

Під час зібрання Отців Синоду з усього світу в Римі для обговорення питань, пов'язаних з сім'єю, у Вічному місті відбулася презентація італійської версії книги, яку написав кардинал Берк про Пресвяту Євхаристію.

Воплочена Божественна Любов: Свята Євхаристія, як Таїнство милосердя. Представлення громадськості відбулося в Папському Латеранському університеті. Основний доповідач, Його Високопреосвященство кардинал Роберт Сара, префект Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств наголосив на важливості цієї книги.

В програмі, що відбувалась в залі Пія XI взяли участь численні члени єрархії, священики, монахи та багато інших високопоставлених осіб з відомих організацій та установ, особливо з Суверенного Мальтійського ордену, для яких кардинал Берк служить як кардинал Покровитель ордену.

Модератором був відомий італійський журналіст Маттео Матцуззі з щоденної газети «Il Foglio». Він спочатку представив Томаса МакКенна, президента Католицької Акції за віру і сім'ю, який опублікував англійське видання і координує ці міжнародні публікації. Пан МакКенн пояснив, що він знає кардинала Берка впродовж більше двадцяти років і має благословення мати підтримку, співпрацю і надихаючий приклад Його Високопреосвященства впродовж багатьох років. Він заявив, що "через його особисте співробітництво і дружбу, він прийшов до оцінки і розуміння глибинного духовного життя і глибокої любові Святої Матері Церкви, властивою кардиналу Берку".

Він прокоментував слова тих, хто називає кардинала Берка не розсудливим і пасторальним за його погляд, що громадським діячам, які відкрито кидають  виклик церковному вченню повинно бути відмовлено у приступанні до Святого Причастя. З цієї причини він  вирішив, що було б добре, щоб люди знали те, що він знає, "що  кардинал Берк вельми  глибоко стурбований пошаною і повагою до Пресвятої Євхаристії завдяки його глибокій любові та відданості їй". Пан МакКенн оголосив, що польське видання книги буде здійснено до кінця року і що ведуться переговори щодо видань в Португалії, Бразилії, Франції, Німеччини та Хорватії найближчим часом.

З основною доповіддю виступив кардинал Сара, який почав з того, що зазначив свою зайнятість у роботі Синоду, але через важливість теми, він хотів взяти участь у презентації цієї книги, яку вважає  неповторною справжньою  коштовністю, особливо завдяки багатьом ідеям, які вона дає для нашої участі у Святій Жертві на Вівтарі більш свідомим, активним і плідним способом.

Він продовжував пояснювати, що якщо Служба Божа втрачає свій особливий присмак, то стає простою звичкою людини, що робить тривіальними найбільші  дари, пропоновані нею. Він сказав, що може навести кілька прикладів, але хотів подати один. Він сказав, що був вражений, коли брав участь у світовій зустрічі сімей у Філадельфії. Тоді під час Служби Божої зі Святійшим Отцем він був свідком як декілька священиків під час процесії прийняття  Святого Причастя робили фотографії чи селфі.

Він продовжував: "Очевидно, що прекрасне обличчя Христа було замінено образами смартфону", з істотною втратою цінних можливостей передчуття небесного банкету, і глибокого нерозумінням буття перед величчю Бога і входу в близькість з великою таємницею, яка надихає трепет, страх і відданість".

"Справжня краса це те, що врятує світ, і ні в одній сфері це не так ясно, як у літургійній. Зі свого боку, як префект Конгрегації богослужіння і дисципліни таїнств, я щиро дякую, з братньою любов'ю, кардиналу Берку за його найпрекрасніший вклад  у  найбільш важливе і делікатне обговорення нашого часу. Бажаю всім плідного читання цієї вартісної книги, запропоновій Церкві, де  Євхаристію подано  як джерело і вершину християнського життя".

Після кардинала Сара, кардинал Берк зробив фінальний дискурс, подякувавши усім, хто зробив публікацію книги можливою в Італії і, особливо, кардиналу Сара за участь та виголошення промови. Він висловив подяку видавництву «Cantagalli» за публікацію  чудової італійської версії і організацію презентації.

Кардинал Берк зазначив, що його близькість зі Святою Євхаристією почалася, коли він був вівтарним служителем і допомагав священикові біля вівтаря. З десяти років він зблизька спостерігав багату красу Літургії і особливо бездоганну службу священика у віддаванні жертви у Службі Божії, благодать, за яку він продовжує бути  вдячним впродовж його життя.

Будучи єпископом Ла-Кросс, а пізніше архиєпископом Сент-Луїсу, він пояснив, як знайшов  орієнтир і неперевершену допомогу у вченні про Святу Літургію у працях Папи Римського Івана Павла II і Папи Бенедикта  XVI, для передання віруючим в його пастирській опіці. Він розповів, як робив це через єпархіальної газети, де він прокоментував енцикліку «Ecclesia dе Eucharistia» і постсинодальний заклик «Sacramentum Caritatis».

На закінчення він сказав: "Я завершую ці роздуми надією, що як я написав, натхненний органічною спадкоємністю Святої Літургії впродовж сторіч, яка допоможе читачеві оцінити добро, істину і красу Святої Літургії як вияв  Христа у славі серед нас, де ми знаходимо місце зустрічі неба і землі. Я сподіваюся, що читання книги допоможе, в якийсь спосіб, читачеві дізнатися більше про нашого євхаристійного Господа і любити Його все більш і більш гаряче. Це упокірливе поклоніння євхаристійній таємниці, таємниці віри, надихає нас і зміцнює нас у євхаристійному житті, житті чистої любові і турботи про  ближнього, особливо найбільш нужденного ближнього. Нехай Пресвята Діва Марія, Жінка Євхаристії, приведе нас до свого Сина у Святій Жертві Служби Божої, отже, у Його дійсну присутність в Святих Дарах, через божественне материнство Діви Марії, ми завжди можемо наслідувати материнську пораду його матері: «Робіть усе, що Син Мій вам говорить".