У Римі розпочалася XI Генеральна капітула cестер Чину cвятого Василія Великого
  • Пон, 08/07/2019 - 16:26

Святу Літургію з нагоди початку капітули відслужив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

«Нове вино в нові бурдюки» – такою є тема ХІ Генеральної капітули сестер Чину святого Василія Великого, що посилається на Ватиканський документ про богопосвячене життя «Нове вино у нові бурдюки. Богопосвячене життя і його постійні виклики після Другого Ватиканського собору».

Капітула є найвищим органом управління Чину. Від 8 до 19 липня 2019 року делегатки з 12 провінцій, віцепровінцій та делегатур Чину зібралися в Папській українській колегії святого Йосафата, щоб проаналізувати та підбити підсумки свого служіння, обрати нову головну управу на наступне шестиріччя та окреслити завдання на майбутнє.

«Церква супроводжує вас своїми молитвами», – наголосив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, який вранці, 8 липня 2019 року, на гробі святого Йосафата в базиліці Святого Петра у Ватикані очолив Божественну Літургію з нагоди початку капітули. Коментуючи під час проповіді євангельську розповідь про те, як фарисеї запитували Ісуса, чи можна оздоровляти в суботу, він наголосив, що не існує такого часу, в якому Бог не діє, не спасає.

«Кожен час – це час, коли діє Бог», – зауважив Блаженніший Святослав, вказавши на те, що в житті сестер василіанок настає особливий час – час капітули. За його словами, слід пам’ятати, що «час капітули – це не час капітуляції, а особливої Божої дії». Це час, коли потрібно «бути голосом своїх спільнот» і «час особливого Божого зцілення, коли діятиме Святий Дух».

Сестри Чину святого Василія Великого є міжнародним чином, який об’єднує жіночі монаші спільноти різних Східних Католицьких Церков візантійської традиції, в основі чернечої традиції яких лежить правило св. Василія Великого. Об’єднаний під однією центральною Управою в Римі, чин складається з восьми провінцій (Аргентина, Хорватія, Польща, Румунія, Словаччина, Україна та дві у США), двох віцепровінцій (Хорватія та Словаччина), двох делегатур (Австралія, Бразилія), місії в Угорщині та контемплятивного монастиря Пресвятого Серця в Міддлетаун, США.

www.vaticannews.va