У Римі розпочалися святкування 300-літнього ювілею знайдення і перенесення Ікони Жировицької Богоматері
  • Чтв, 16/08/2018 - 11:38

15 серпня 2018 року в церкві свв. Сергія і Вакха та Ікони Жировицької Богоматері в Римі розпочалося святкування ювілею знайдення і перенесення ікони Жировицької Богородиці. Саме у серпні 300 років тому у вище згаданій церкві в ризниці на стіні під штукатуркою було виявлено ікону Божої Матері з дитям Христом на руках. Знайдена ікона була збільшеною копією ікони Божої Матері, Яку почитають у Жировицях (Білорусь). Через рік, 7 вересня 1719 року, з дозволу папи Климента ХІ, ікону було вирізано з муру і перенесено та вмуровано над головним престолом, де вона знаходиться й сьогодні.

Святкування 300-літнього ювілею триватиме протягом року, а його початком стала урочиста молитва Акафісту до Богородиці, у Жировицькій іконі прославленій, яку очолив преосвященний владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії. З владикою співслужили протоієрей Іван Кулик та ієрей Руслан Сідельник.

Чудотворна Ікона Богоматері в українській святині стала справжнім скарбом для численних молільників, які отримали тут щедрі благодаті, не лише для українців, але для жителів міста Риму та інших поселень Італії. Знайдення Ікони оживило віру християн Італії XVIII століття, було свідченням милості Божої протягом наступних століть та незмінно зберігає своє значення для українських молільників сьогодення. Важко сьогодні уявити собі українську святиню свв. мучеників Сергія і Вакха без Чудотворної Ікони, посередництвом якої Господь уже протягом трьох століть просвічує молільників своєю благодаттю. Нехай же Пресвята Богородиця і надалі заступається за Український народ, Італійський люд та всі народи, що прибігають під Її покров.