У Римі відбулася друга сесія Трирічного богословсько-катехитичного курсу за програмою «Основи віри та катехитичне служіння»
  • Птн, 10/02/2017 - 08:34

У днях 3-5 лютого 2017 р. відбулася друга навчальна сесія трирічного богословсько-катехитичного курсу за програмою «Основи віри та катехитичне служіння», яку організувала в Римі, у приміщеннях інституту «Opera Don Calabria» (недалеко від зупинки метро «Баттістіні») Українська Греко-Католицька Церква в Італії. Цей курс проходить під керівництвом та з благословення Преосвященного владики Діонісія Ляховича, ЧСВВ, Апостольського Візитатора для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, а координацію навчальних програм та організацію побуту учасників курсу здійснює сестра Євсевія Мудранинець, СНДМ, відповідальна у справах катехизації УГКЦ в Італії.

Під час цієї сесії учасники, яких було понад тридцять і які прибули з різних місцевостей Італії, за рекомендацією і благословенням їхніх душпастирів, мали змогу слухати лекції з Філософії (викладач владика Діонісій Ляхович), Догматичного богослов’я (викладач о. Лазар Громадський, ЧСВВ), Основ морального богослов’я (викладач о. Тарас Остафіїв), Вступу до П’ятикнижжя та історичних книг Старого Завіту (викладач о. Діонисій Заведюк, ЧСВВ).

*     *     *

Трирічний богословсько-катехитичний курс за програмою «Основи віри та катехитичне служіння» для приготування катехитів розпочався в Римі, у приміщеннях вищезгаданого інституту, 25 листопада 2016 р., в день спогадування пам’яті святого свщмч. Йосафата Кунцевича.

Він включає виклади богословських, катехитичних, педагогічно-психологічних дисциплін та філософії. Викладачами курсу є владика Діонісій Ляхович та священики і миряни, які здобули або здобувають науковий ступінь у вищих навчальних церковних закладах Рима. Програму курсу заплановано викладати під час настановчих сесій, яких щороку буде три і триватимуть вони по три дні. Слухачі будуть мати змогу опрацьовувати чи досліджувати самостійно завдання, які отримуватимуть під час лекцій. Після успішно завершеного навчання студенти богословсько-катехитичного курсу отримають сертифікат, затверджений єпископом. Цим проектом УГКЦ в Італії має намір збільшити кількість катехитів та просто помічників у церковних громадах, які бажають ділитися своїми талантами, а це буде можливо легше здійснювати, маючи добру богословсько-катехитичну базу, заохочення і відвагу. Крім іншого, цей курс дає змогу особистого знайомства представників різних українських церковних громад з усіх куточків Італії.

25-27 листопада 2016 року відбулася перша настановча сесія. В перший день на відкриття прибув владика Діонісій, який мав до учасників курсу своє привітальне і пастирське слово та з молитвою поблагословив перших 17 слухачів. Апостольський Візитатор привернув увагу майбутніх катехитів чи  тих, котрі вже почали катехизувати, на саму постать катехита. Хто він? Яким має бути? За словами Папи Франциска, – сказав владика, – «Катехит – це християнин, який носить у собі пам’ять про Бога, який дозволяє на те, щоб вона «провадила його протягом усього його життя», а також вміє пробуджувати цю пам’ять у серцях ближніх». Також владика Діонісій наголосив на трьох завданнях катехита, котрі Папа розкриває у своєму повчанні на всесвітній зустрічі катехитів 2013 р.: бути близько біля Христа, починати від Ісуса Христа та йти з Ним без страху на окраїни. Владика заохотив виходити поза свої обмеження, мури і нести Добру новину про спасіння всім, не боятися ділитися тим, що ми маємо, а що, в свою чергу, отримали від інших. Опісля с. Євсевія Мудранинець, СНДМ, відповідальна у справах катехизації УГКЦ в Італії, ознайомила присутніх з процесом проходження навчання.

Учасниками першої сесії були активні та зацікавлені миряни, скеровані своїми священиками, які прибули з Венеції, Торіно, Лукки, Терні, Аверси, Помпеїв та Рима. Протягом трьох днів студенти слухали лекції із Вступу до Святого Письма (Владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ), Літургіки (о. Іван Гобела), Історії Вселенської Церкви (о. Петро Голіней) та Педагогіки сімейного виховання (Володимир Гриб).

«Враховуючи потреби наших громад УГКЦ в Італії та наші можливості, Рим виявився дуже сприятливим місцем для проведення курсу, бо більшість викладачів проживають у Римі чи служать в наших українських громадах в Італії. Сподіваємось, що з Божим благословенням, підтримкою єпископа, священиків, активністю у здобуванні богословської базової освіти мирян цей курс принесе добрі плоди і послужить багатьом на дорозі спасіння», – наголосила відповідальна за курс с. Євсевія Мудранинець, СНДМ.

Для статті використано повідомлення про першу сесію трирічного богословсько-катехитичного курсу 25-27 листопада 2016 р. та світлини із першої сесії із сайту www.chiesaucraina.it