У Римі відбулася екуменічна конференція щодо міграції, ксенофобії та расизму
  • Чтв, 20/09/2018 - 15:28

Представники Церков, міжнародних і громадських організацій обговорили в Римі виклики, що стосуються ксенофобії та популізму в контексті міграції

Церкви оновлюють своє зобов’язання боротися проти будь-яких форм дискримінації. Таким є послання Міжнародної конференції щодо ксенофобії, расизму та популістського націоналізму в контексті глобальної міграції, яку організували в Римі ватиканська Дикастерія сприяння цілісному людському розвиткові та Всесвітня Рада Церков, у співпраці з Папською Радою сприяння єдності між християнами.

Мета зустрічі

У конференції, що відбувалася від 18 до 20 вересня 2018 р. та завершилася зустріччю з Папою Франциском, взяли участь релігійні провідники, представники громадянського суспільства та міжурядових організацій. Як підкреслив кардинал Петер Турксон, Префект Дикастерії сприяння цілісному розвиткові людини, метою зустрічі було дослідити «не так міграційне явище саме в собі чи його причини», але «те, як різні суспільства, що входять у контакт з мігрантами, встановлюють з ними стосунки».

Виклик для Церкви

У підсумковому комюніке зазначається, що Відділ в справах мігрантів і біженців згаданої Дикастерії зосередив увагу на викликах, які покликані долати місцеві Церкви та громади у контексті міжнародної міграції. Святий Престол, як наголосив о. Фабіо Баджіо, Заступник секретаря цього ватиканського відомства, вказує на «ефективні засоби, що становитимуть цілісну відповідь на глобальні міграційні виклики. Згідно з навчаннями Папи Франциска, головні моменти згруповані навколо чотирьох дієслів: прийняти, захистити, підтримати та інтегрувати».

Щоб відповісти на ці виклики, монсеньйор Бруно-Марі Дюффе, Секретар Дикастерії, закликав представлені на конференції Церкви «разом поглянути на нашу християнську історію, що у своєму корінні носить цінність любові та відкритості до всіх, насамперед, до тих, які перебувають в потребі». Як нагадував Папа Франциск у березні 2018 року членам Міжнародної Католицької Комісії з питань міграції, «звільнення злиденних, утиснених і переслідуваних сьогодні, як і вчора, залишається інтегральною частиною місії, яку Бог доручив Церкві».

У «Кінцевому посланні» учасники конференції висловлюють сподівання, що Церкви й надалі залишатимуться «місцями пам’яті, надії та любові», аби протидіяти стратегіям популістських націоналізмі, які, натомість, мають на меті причинятися до зростання страху та виключення.