«У Різдві сам Бог поважає людину, бо Він сам стає людиною…» – Глава УГКЦ
  • Втр, 07/01/2014 - 16:50

«Свято Різдва нагадує, що Бог є з нами незалежно від того, що ми переживаємо. Це свято Бога, який є з людиною. У Різдві сам Бог поважає людину, Він сам стає людиною. Бог починає жити життям звичайної вбогої людини. Це приклад, який Творець дає представникам і влади, і опозиції, – жити життям свого народу. Цей рецепт потрібно застосувати для нашого суспільного будівництва», – про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, у програмі «Час інтерв’ю» в ефірі 5-го каналу.

На думку Предстоятеля Церкви, те, що ми переживаємо зараз у країні, – це не криза, а «поява чогось важливого і нового». «Ми спостерігаємо надзвичайну активність і відповідальність громадян України за майбутнє свого народу. Церква завжди закликала своїх вірних не бути байдужими і активно брати участь у житті громадянського суспільства. Сьогодні на суспільну сцену виходить найважливіший контролер влади – громадянське суспільство України. І я б сказав, що Різдво – це і громадянське свято, яке сьогодні буде підсилювати і відкривати новий зміст», – пояснив він.

Останні 20 років, за словами Глави УГКЦ, – це кроки становлення демократичного суспільства нашої держави. Тому саме від громадян залежить майбутнє демократії. У цьому напрямку суспільство має три завдання: обирати владу, контролювати її і за потреби - міняти. На переконання Верховного Архиєпископа УГКЦ, демократія – найкращий вид організації суспільного життя, бо в ній всі громадяни можуть брати участь і контролювати як владу, так і політичне суспільство.

«Я закликаю всіх не зневірюватися, а шукати діалогу і можливості суспільного обговорення. Бо лише у форматі чесної розмови і слухання можна дійти до спільних рішень. Ми очікуємо, що представники влади і політичного суспільства почують народ, який сьогодні хоче до них промовляти. Нехай у Різдві ми обновимо нашу силу та надію на мир і справедливість у нашій державі», – побажав наостанок Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ