У Самборі відзначили 240-у річницю від дня народження о.Івана Могильницького та 200 років хіротонії перемишльського єпископа Івана Снігурського
  • Чтв, 03/01/2019 - 09:19

Розпочався захід у музеї Леся Курбаса 2 січня 2019 року із відкриття виставки, присвяченої єпископу Івану Снігурському.

Завідувач музею Любов Тепла у своєму слові наголосила, що сьогодні ми вшановуємо пам'ять славних земляків,видатних постатей нашої історії.Проведення заходу благословив о.Володимир Коркуна.Автор виставки Степан Павлішак ознайомив присутніх з матеріалами експозиції.

Опісля у приміщенні ЦРБ відбулася презентація буклетів,присвячених о.Івану Могильницькому та єпископу Івану Снігурському.

Вчитель історії з Берестян Роман Яджак розповів про єпископську діяльність владики Снігурського. На важливих моментах австрійського періоду життя єпископа Снігурського зупинився Степан Павлішак та представив буклет.

Три буклети,присвячених о.Івану Могильницькому презентували співавтори завідувач музею о.І.Могильницького у с.Міженець Ірина Лапицька та доктор історичних наук професор Михайло Кріль. У своєму виступі пан Михайло охарактеризував середовище, у якому довелося працювати Снігурському і Могильницькому та наголосив, що вони були передвісниками "Руської Трійці". Пані Ірина зазначила,яке велике значення має постать о.Івна Могильницького для нашої історії.

У мистецькій частині заходу Леся Мигалик та Марія Пекінчак виконали духовні пісні. Учениця 7-го класу з Берестян Христина Гуч прочитала поезію,присвячену єпископу Снігурському, яку 30 років тому написала місцева вчителька Марія Яджак, а з вуст самбірської поетеси Любові Бендзи прозвучала її власна поезія "Чудотворні Ікони".

Степан ПАВЛІШАК