У шахтах польської Велички освятили каплицю імені Івана Павла ІІ
  • Птн, 28/11/2014 - 01:05

У музеї-шахті з добування солі у Величці під Краковом  у відреставрованому залі експозиції музею побудували каплицю ім. Івана Павла ІІ.

Каплицю освятив кардинал Станіслав Дзівіш, передає katolic.by.

У відреставрованій каплиці намагалися передати дух та красу древності. Раніше шахтарі вважали за необхідне робити каплиці під землею. Вони були різними за формою, розмірами та інтер’єром -  від дуже тісних до багато обставлених і викуваних з солі. В результаті впродовж століть у шахтах з’явилися біля 40 такого роду місць культу. На сьогодні їх залишилося 26.

Образи і скульптури з уже неіснуючих каплиць зберігаються на виставці «Сакрум в соляній спадщині» в експозиції музею.

Каплиця Івана Павла ІІ, яку відкрили, має декорування ХХІ століття – це сучасний дизайн із застосуванням мультимедійних технологій.

Святиню оздоблено трьома скульптурами – це соляні постаті, які створюють враження польоту над землею. Перша містить вівтар, друга є елементом композиції, третю – встановлено вертикально в вигляді соляного блоку, що складається з чотирьох рухомих частин, які, коли розходяться, створюють світлий хрест.

Враховуючи особливості матеріалу – камінної солі – і її розчинення під дією вологого повітря, фігури вироблені зі спеціального матеріалу, який імітує камінну сіль. Мають у каплиці-музеї і мультимедійні зображення, автором яких є  Олександр Яніцький, технічне оформлення – Матей Дзядовец.

Опікуном Івана Павла ІІ для каплиці взяли тому, що для нього дуже близьким був світ «людей праці». Він часто піднімав питання достойного ставлення до працівників і достойної оплати праці в своїх проповідях і розважаннях. Кароль Войтила тричі навідував шахтарське містечко Величка – в 1930, 1936 та в 1971 році, уже будучи кардиналом.