У Словаччині провели XVIII міжнародний симпозіум з канонічного права
  • Нед, 28/08/2016 - 09:31

З 22 по 26 серпня 2016 року у м. Спішка Капітула (Словаччина) проходив XVIII міжнародний симпозій з канонічного права організований Асоціацією словацьких каноністів.

Складена програма наукових конференції була організована в такий спосіб, щоб показати різні аспекти правничої діяльності Католицької Церкви та запроваджені нововведення до церковного права. Виголошені теми можна поділити на три аспекти: реформа подружнього процесуального права проведеною Папою Франциском, захист малолітніх у Церкві та організаційна структура в законодавчому, виконавчому та судовому вимірах Церков свого права канонічний статут яких є патріарший або верховноархиєпископський.

Перший блок тем був присвячений різний питанням, які виникли в діяльності церковних трибуналів після вступу в дію двох документів проголошених Святішим Отцем Франциском минулого року - Mitis iudex Dominus Iesus та Mitis et misericors Iesus. Доповідачами були представники Румської Курії: Павел Малеха (Апостольська Сигнатура), Гжегож Ерлебах (Римська Рота), Мірослав Адам (Рисмька Рота) та представники наукових кіл з Венеції: Джульяно Бруньотто (декан Факультету Канонічного права Св. Пія Х) та Бенедікт Едже (віце декан Факультету Канонічного права Св. Пія Х).

В другій частині програми були виголошені доповіді щодо діяльності Апостольської Столиці у сфері захисту малолітніх дітей. Доповідачем був Роберт Олівер, довголітній працівник Конгрегації Доктрини Віри (Ватикан), який представив нове законодавство Католицької Церкви по цій темі та діяльність Папської Комісії по захисту малолітніх. Також представив основні пункти, які повинні бути враховані при написанні “Морального кодексу” душпастирської працi з дітьми, який є покликана виготовити кожна Помісна Церква.

Третій аспект виражався в представлені учасникам симпозіума організацію та діяльність Української Греко-Католицької Церкви у її законодавчому, виконавчому та судовому вимірах. До виконання цього завдання з благословення Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, був запрошений Андрій Танасійчук, заступник Канонічного відділу Патріїршої курії УГКЦ.

У симпозіумі, крім доповідачів, взяли участь також каноністи з Словаччини, Чехії та Польщі. Наступну наступну наукову конференцію запланували провести у 2017 роцi в м. Брно (Чехія).

Прес-служба каноністів УГКЦ