У соборі св. Юра у Львові на честь Небесної Сотні звучатиме «Реквієм» Моцарта
  • Срд, 05/03/2014 - 13:03

30 березня, на сороковий день після початку масових розстрілів майданівців у Києві, на честь Небесної Сотні у соборі св. Юра у Львові о 17.00 прозвучить «Реквієм» Вольфганга Амадея Моцарта.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив ректор Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка Ігор Пилатюк.

Твір геніального композитора виконають оперна студія, симфонічний оркестр, хор і солісти Львівської музичної академії під керівництвом ректора академії.

«На сороковий день від початку розстрілів, 30 березня, коли по-християнському звичаю ми молимося і згадуємо померлих, вирішили академією вшанувати світлу пам’ять тих, хто загинув на Майдані. Було заплановано, що це саме буде твір Вольфганга Амадея Моцарта «Реквієм». Саме цьогоріч минає 180 років від першого виконання цього знаменитого твору у Львові, саме у соборі св. Юра», – розповів Ігор Пилатюк.

Він додав, що твір надзвичайно важкий. Його готують уже не один тиждень.

Зазначимо, «Реквієм» – це останній твір Моцарта. Попри те, що його перу фактично належить тільки до двох третин нотного тексту, він є одним із його найшановніших та найпопулярніших творів. Моцарт помер під час написання композиції. Через те, що це був твір на замовлення, Реквієм був доповнений та завершений за дорученням Констанци Моцарт, вдови композитора, його учнями Йозефом Ейблером (нім. Joseph Eybler) та Францом Ксавером Зюссмайром (нім. Franz Xaver Süßmayr).

Перше виконання «Реквієму» відбулося 14 грудня 1793 року у садибі замовника графа фон Вальзеґґа у передмісті Відня.

Джерело: ЗІК