У соборi святого Юра вперше вiдкриють для огляду митрополичi палати
  • Пон, 07/07/2014 - 13:25

Двоповерхова будiвля, що навпроти головного храму греко-католикiв у Львовi, є пам'яткою архiтектури епохи рококо з елементами класицизму.

Палати збудували у 1761 -- 1762 роках, вони слугували покоями для греко-католицьких архиєпископiв. Згодом будинок зазнав реконструкцiї та капiтальної реставрацiї, проте донинi всерединi збереглися унiкальнi настiннi розписи.

Нинi в митрополичих палатах на площi Святого Юра вiдбуваються прийоми та святковi подiї. Досi для туристiв вхiд сюди був закритий. Проте з нагоди мiської акцiї "Нiч у Львовi" палати вирiшили вперше вiдкрити для огляду.

"Екскурсiї митрополичими палатами проходитимуть у двох аспектах. Перший з них -- молитовний. У каплицi палат вiдбудеться молитва за Україну, бо нинi непростий час, i це буде доречно, -- каже отець Володимир Ониськiв, економ курiї Львiвської архиєпархiї УГКЦ. -- А потiм оглянемо iнтер'єр палат, надамо можливiсть вийти на балкон, щоб побачити вечiрнiй Львiв".

Окрiм того, туристи матимуть змогу оглянути кiмнату, в якiй зупинявся понтифiк Iван Павло II, коли приїжджав до Львова у 2001 роцi. "Ця кiмната збереглася такою, якою вона була пiд час вiзиту Святiшого Отця", -- додав отець Володимир.

Розпочнеться екскурсiя о 22 годинi у п'ятницю, 11 липня, i буде безплатною. Проте, щоб потрапити на неї, потрiбно завчасно зареєструватися через iнтернет.