У США помер емеритований Архиєпископ Чикаго, кардинал Френсіс Джордж
  • Втр, 21/04/2015 - 09:41

Мудрість і лагідність кардинала Френсіса Джорджа, як пастора, виокремив Святіший Отець у телеграмі співчуття після його смерті. Емеритований Архиєпископ Чикаго помер там 17 квітня у віці 78 років. Він був першим Архиєпископом Чикаго, що походив з цього міста, і єдиним, хто дожив до емеритури.

Френсіс Джордж народився 1937 року. У віці 20 років вступив до згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Діви Марії і служив вірним в Африці та Азії. У 1973–74 роках був провінціалом свого згромадження. У 1990 році став єпископом американської єпархії Якима, а за шість років – митрополитом Портленда, штат Орегон. Десять місяців по тому Папа Іван Павло II призначив його Архиєпископом Чикаго, третьої за величиною єпархії в Сполучених Штатах. У 1998 році став кардиналом. У 2007–2010 роках очолював американський єпископат. Архиєпископом Чикаго він був аж до емеритури, до листопада минулого року. Каринал Френсіс Джордж мав два докторати: з американської філософії і теології. Окрім англійської мови, знав французьку, італійську, іспанську та німецьку.

«Людина миру, незламності та відваги покликана до Господнього дому», – написав про свого попередника Архиєпископ Бласе Капіч у повідомленні Архиєпархії Чикаго.

Кардинал Френсіс Джордж був видатним і шанованим лідером серед єпископів Сполучених Штатів. Він завжди займав однозначну позицію щодо питань церковного вчення. Як голова єпископату, прославився у всій країні непорушністю щодо законопроекту про охорону здоров'я, що впровадила адміністрація Барака Обами. Кардинал Джордж був проти неї й тому, що вона дозволяла фінансування абортів з федеральних фондів. Однією з його багатьох заслуг вважають впровадження в Американській Церкві принципу «нульової толерантності», що стосується священиків, які скоїли сексуальне насильство.

«Френсіс Джордж служив Вселенській Церкві як кардинал, але також служив порадою та підтримкою трьом папам та їхнім співпрацівникам з римських конгрегацій», – йдеться в повідомленні Архиєпископа Чикаго. Він брав участь у двох конклавах, які вибрали Пап Бенедикта XVI і Франциска. Отримуючи найвищу нагороду Лицарів Колумба, в січні цього року, кардинал Джордж сказав: «Я перебуваю в руках Божих так, як в певному сенсі, ми всі». За кілька днів перед смертю, як згадує його друг о. Роберт Баррон, єрарх замислювався: «Як це буде побачити Господа лицем до лиця».