У США триває боротьба за життя ненароджених
  • Срд, 20/07/2022 - 17:27

Останнє рішення Верховного Суду США, яке скасувало загальне право на аборт, зовсім не означає, що там завершилась боротьба за життя ненароджених. Палата представників нещодавно прийняла закон, що дозволяє аборт за бажанням на території усієї країни. Проти такого закону рішуче виступили американські католицькі єпископи.

Прийнятий співвідношенням голосів 219 «за» і 210 «проти», закон «про охорону здоров’я жінок» легалізує переривання вагітності на всіх її етапах. На практиці це означає, що він ліквідує все законодавство, яке оберігало людське життя, в тому числі згоду батьків на аборт у неповнолітньої доньки. Працівники служби здоров’я будуть змушені проводити аборт чи асистувати при цій процедурі, навіть всупереч своїх переконань, а страхові компанії будуть змушені покривати вартість цієї процедури. Щоб стати чинним, закон має спершу бути прийнятий в американському сенаті, після чого надійде на підпис до президента.

Такий проабортивний крок зустрівся із рішучою критикою єпископів, які прийнятий закон назвали найбільш несправедливим і крайнім законом про аборти за бажанням, які коли-небудь бачив американський народ. Керівники комітетів єпископату у справах охорони життя (Архиєпископ Вільям Лорі з Балтимору) і релігійної свободи (кардинал Тімоті Долан з Нью-Йорку) зазначили, що відповідати на потреби жінок через поширення оплачуваного платниками податків аборту за бажанням, є великим злом і браком любові до жінок та служіння їм. Вони вказали, що пропозиція безоплатних чи дешевих абортів замість збільшення засобів, необхідних жінкам для опіки над собою і своїми дітьми, не є «вибором», а примусом та бездушним відкиненням. Єпископи наголосили, що часте повторювання як мантри, що аборт є охороною здоров’я, не спричинить до того, що так насправді стане. «Свідоме покінчення з життям беззахисних і позбавлених голосу людських істот є антитезою до охорони здоров’я», - написали американські єпископи, благаючи тих, хто вважає аборт обґрунтованим «вирішенням» потреб жінок, щоб відкинули цей шлях смерті і розпачі.

Архиєпископ Лорі та кардинал Долан закликати будувати суспільство, в якому охорону людського життя на рівні закону супроводжуватиме правдива опіка над матерями і їхніми дітьми. Вони вказали, що необхідними є реальні дії, щоб жодна жінка не відчувала себе змушеною робити вибір між своїм майбутнім і життям своєї дитини. Вони також запевнили, що Церква готова співпрацювати з теперішньою адміністрацією з метою охороняти життя ненароджених дітей та надавати підтримку матерям у потребі.