У США триває культурний конфлікт
  • Срд, 29/07/2020 - 18:56

Американські єпископи засудили посилення нападів на християнські місця культу в США. Щотижня стається більше випадків. Нещодавно облили фарбою фігуру Матері Божої в Колорадо-Спрінгз, а фігуру Ісуса Доброго Пастиря в Маямі повалили та обезголовили. Об’єктом нападів є також пам'ятники засновнику Каліфорнії св. Хуніперо Серро. Акти вандалізму найчастіше пов’язані з протестами проти расизму.

«Незалежно від того, чи це звичайне хуліганство чи навмисні дії, ці акти вандалізму означають, що наше суспільство потребує зцілення», – йдеться у повідомленні. Єпископи зазначають, що пам’ятають у своїх молитвах про постраждалі громади, а також про винуватців актів вандалізму. «Ми намагаємось зрозуміти, що керувало цими особами, і закликаємо посилити пильність, щоб подібні ситуації більше не ставалися», – написали вони в листі.

На їхню думку, причини поточного конфлікту набагато глибші та старіші, ніж гнів після смерті Джорджа Флойда, якого вбила поліція.

«У нас культурна війна, спричинена різницями в антропології, тобто різним розумінням людської природи. Це змушує нас жити в часи надзвичайної напруги. Поділи в США надзвичайно сильні і, схоже, обидві сторони наполягають на радикалізації, а не на зустрічі посередині. Одна сторона конфлікту має сформоване вірою почуття об’єктивної істини. Друга нападає на них з позиції, яку Папа Бенедикт XVI назвав «глобалізацією релятивізму». Вбивство Джорджа Флойда лише додало палива до вогню, спричинивши, що питання, які мали обговорювати в університетах та навіть у ЗМІ, перенеслися на вулицю. З’явилася хвиля протестів, які, на жаль, також призвели до актів вандалізму, – сказав Архиєпископ Томас Венські. – Ми шукаємо вирішення цих проблем, але хочемо, щоб це вирішення містило в собі заповідь любові до ближнього. Якщо хочемо жити разом як нація, такий вид поляризації є нестійким. Звичайно, Церква не хоче нав’язувати свої переконання. Я вважаю, що примирення можна досягти лише шляхом діалогу, боротьби з вандалізмом, але ніколи не відповідаючи злом на зло. Тільки таким чином ми маємо шанс на взаєморозуміння та мир».