У Таїланді заарештували близько 100 біженців-християн з Пакистану
  • Втр, 16/10/2018 - 15:24

Понад 100 біженців-християн, з яких майже 40 – діти, заарештували під час урядового рейду в Бангкоку (Таїланд).

За словами преподобного Тіма Іді, пастора єдиної англомовної англіканської церкви в Бангкоку, рано вранці 9 жовтня співробітники поліції увірвалися в будинок, де жили біженці-християни з Пакистану, заарештували близько 100 осіб і зруйнували школу, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на The Christian Post.

 «Сам житловий комплекс належав чиновнику, – пояснив Вілсон Чоудхрі, голова Британської Пакистанської християнської Асоціації (BPCA), що надає допомогу біженцям. – Християни переїхали туди, тому що думали, що там вони будуть у безпеці».

Під час рейду десятки автомобілів заблокували комплекс, і біженці опинилися у пастці.

У цьому ж будинку BPCA знімає квартиру, де навчає дітей від 5 до 16 років за програмами першого і другого класів. Школа не зареєстрована. Під час рейду вкрали вісім комп'ютерів і заарештували близько 40 дітей.

Мона Сумбал, вчителька школи, заховалася в котельні і її не затримали.

 «Я навіть не встигла прокинутися, коли почула постріли і крики, – розповіла вона. – Я чула, як плачуть мої учні. Я хотіла допомогти, але знала, що якщо вийду з укриття, мене теж заарештують і відправлять назад до Пакистану, де мені загрожує смерть».

За годину після того, як усі пішли, Мона Сумбал вийшла з укриття і побачила, що школа повністю зруйнована.

«Вони всіх забрали, – пояснила Сумбал. – Приблизно за 20 хвилин прийшла моя кузина. Їй лише 18. З усієї нашої громади на волі залишилися тільки ми».

Усіх затриманих помістили в імміграційний центр Бангкока (IDC).

Згідно BPCA, серед заарештованих були також біженці та люди, в яких закінчився термін візи зареєстрованих ООН.

Преподобний Тім Іді пояснив, що багато хто приїжджає в Таїланд з Пакистану, Африки або оточуючих азіатських країн за туристичними візами, які, за його словами, «легко отримати при в'їзді». Він попередив, що вони рятуються від насильства і переслідувань, не розуміючи, що приїжджають у країну, яка не підтримує Конвенцію ООН про права людини.

«За кілька тижнів термін їхньої візи закінчується, і їхнє подальше перебування в країні стає незаконним. За тайським законодавством їм не можна працювати, за ними постійно спостерігають, їм загрожує в'язниця або імміграційний центр. Що навіть гірше ніж в'язниця», – написав Іді в докладній заяві.

BPCA намагається зібрати  9 247$ (7 000£), щоб сплатити борг кожного заарештованого за прострочену візу.

«Усе, щоб вони не потрапили в центральну в'язницю, – сказав Чоудхрі. – Там їм не вижити».

Пакистан займає 5-е місце в списку країн, які переслідують християн, (World Watch List) християнської благодійної організації Open Doors США 2018.