У Торонто відбувся чин інтронізації владики Браєна Байди – єпарха Торонто і Східної Канади
  • Втр, 28/06/2022 - 09:22

В понеділок, 27 червня, у Торонто відбулася інтронізація правлячого єпископа єпархії Торонто і Східної Канади УГКЦ владики Браєна Байди. Божественна Літургія з чином інтронізації відбулася у храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла у Скарборо, Онтаріо за участі єпископів, священиків та монахів Української Греко-Католицької Церкви, а також Римо-Католицької та Східних Католицьких Церков у Канаді та США.

Чин інтронізації владики Браєна Байди на єпарха Торонто і Східної Канади УГКЦ звершили митрополит Вінніпезький УГКЦ Лаврентій Гуцуляк і митрополит Філадельфійський УГКЦ Борис Ґудзяк.

Відтак владика Браєн Байда очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав від імені Синоду Єпископів УГКЦ надіслав вітального листа, у якому зазначив, що ця подія є знаком Божого благословення і для Торонтської єпархії УГКЦ, і для всієї Церкви.

«Вітаємо Вас вже як правлячого єпарха Торонтонської єпархії, як наступника Ваших попередників, зокрема владики Ісидора Борецького, що стояв біля витоків цієї церковної структури, та владик, які жертовно працювали над її розвитком, – Корнилія Пасічного і Степана Хміляра. У цей святковий для Вашої єпархії час разом із Вами молитиметься владика Лаврентій Гуцуляк, який є духовним батьком нашої Канадської митрополії. Співпрацюйте з ним задля поглиблення духовного життя в митрополії та її розвитку», – йдеться у привітанні Предстоятеля.

Глава УГКЦ також згадав свого великого попередника, Патріарха Йосипа Сліпого, який після звільнення з заслання у Сибіру, будучи главою Церкви у підпіллі, тричі відвідував Канаду і заповідав велике майбутнє цій єпархії Української Греко-Католицької Церкви: «Цього дня хочемо згадати нашого славного попередника, патріарха Йосифа, який у 70 – 80-х роках минулого століття відвідував Торонтську єпархію. Зі слів самого патріарха, який відбув 18 років радянських таборів, він був вражений розквітом єпархії та її великими можливостями. Передбачав її духовний підйом, що зродить численні покликання до священничого і монашого життя».

В своєму слові наприкінці Літургії новий єпарх Торонто і Східної Канади владика Браєн Байда подякував Богові, який покликав його до цього служіння, і Пресвятій Богородиці, а також Святішому Отцеві Франциску, співбратам єпископам, з якими разом є членами Синоду Єпископів УГКЦ, Канадійській єпископській конференції та іншим владикам.

Єпископ згадав про бідних і відкинутих людей, а також про тих, хто «зараз переживає мучеництво в Україні», і привітав новоприбулих українських біженців. «Щиро дякую новоприбулим нашим вірним з України, яка тепер у війні. Ви надихаєте мене і всіх нас бути сміливими перед тими, що не поважають людської гідності. Ми надалі молимося за вас, за ваші родини і за всіх тих, хто жертвує свій час під час цієї війни», – сказав владика Браєн.

У Декреті Блаженнішого Святослава на іменування владики Браєна на правлячого єпископа єпархії Торонто і Східної Канади йдеться про давню історію УГКЦ в Канаді – Церкви, яка пішла вслід за своїми вірними в еміграцію. Перша хвиля емігрантів з України в Канаду піднялася ще в кінці ХІХ століття – це була трудова еміграція, еміграція на здобуття землі. Потім була Перша Світова війна, комуністичний терор в Україні, Друга Світова. Ці катаклізми спричинили до зростання еміграції до Канади з українських земель. І у 1948 році був заснований екзархат УГКЦ Східної Канади. Першим єпископом УГКЦ у Канаді став владика Ісидор Борецький, у 1956 році він був призначений єпархом новоствореної єпархії Торонто і Східної Канади. На той час на її території проживали 70 тисяч українців греко-католиків, було 63 парафії і 30 місійних станиць, служив 101 священик, діяли 55 парафіяльних шкіл та інституцій.

Наступним єпархом Торонтської єпархії у 1998 році став Корнилій Пасічний, єпископ Саскатунський, який служив до 2003 року. Його наступник, владика Стефан Хміляр, продовжив розпочату працю попередників.

28 квітня цього року Святіший Отець Папа Франциск, поблагословивши рішення Синоду Єпископів УГКЦ, іменував владику Браєна Байду, ЧНІ єпископом Української католицької єпархії Торонто та Східної Канади.

До цього, починаючи з 2008 року, владика Браєн звершував служіння єпископа Саскатунської єпархії.

 

Довідка

Владика Браєн Байда народився в Саскатуні (Канада) 21 серпня 1961 року.

Вступив до Малої семінарії отців редемптористів, новіціат пройшов у Оновомовоці (штат Вісконсин, США). Вічні обіти склав 13 вересня 1986 року.

Був висвячений на священника 30 травня 1987 року.

Ступінь бакалавра філософії отримав в коледжі Святого Михаїла у Торонто в 1982 році і магістра богослов'я в цьому ж навчальному закладі в 1986 році. Відтак отримав ступінь бакалавра педагогіки в університеті Манітоби в 1991 році і ступінь бакалавра східних наук в Інституті Шептицького в Оттаві у 1998 році.

Служив у різних парафіях і формаційних закладах українських отців редемптористів у Канаді, між якими Колегія Святого Володимира в Робліні, Дім Відкупителя у Торонто. У Вінніпезі провадив «Дім Прийняття», що опікується бідними і відкинутими людьми.

2 травня 2008 року Святіший Отець Бенедикт XVI призначив його єпархом Саскатунським УГКЦ. Єпископська хіротонія владики Браєна та інтронізація відбулися 27 червня цього ж року.

З 9 листопада 2019 року був також апостольським адміністратором Торонтської єпархії УГКЦ.