У третю суботу жовтня відзначатиметься IV День катакомб: Твіттер античності
  • Птн, 01/10/2021 - 11:02

Світові символів, яким наповнені катакомби, присвячене четверте відзначення Дня катакомб, ініційованого кілька років тому Папською Комісією сакральної археології.

Коли паломник або турист потрапляє у римські катакомби, проходячи галереями та оглядаючи фрески, барельєфи та графіті, не може не звернути увагу на багатство символів, розміщених поряд з біблійними образами та картинами щоденного життя. Значення деяких із цих символів загалом відоме, інші, натомість, здаються таємничими й непростими для розшифрування, але всі вони є вираженням мови перших поколінь християн, використовуваної для того, щоб стверджувати свою віру та в християнський спосіб позначати могили своїх близьких чи перших свідків віри – мучеників.

Різні вираження монограми Христа, хрест з апокаліптичними альфою та омегою, риба, ягня, якір, павич і фенікс, голубка з оливковою галузкою в дзьобі, молільник та Добрий Пастир, корабель і маяк, кошик з хлібом – це перелік символів, які найчастіше зустрічаються у катакомбах. Кожен з них несе певне послання, яке стає особливо промовистим, беручи до уваги контекст, у якому він розміщений. Адже поряд з похованнями перших християн, ці символи свідчать про надію та бачення світу й життя, що випливає з віри в Христове пасхальне таїнтво.

«Можемо назвати їх твітами античності, короткими, але наповненими значенням посланнями, що містять заклик до живих, які відвідують цвинтарі, на яких віруючі “спочивають” в очікуванні воскресіння», – зазначається в комюніке Папської Комісії сакральної археології.

В контакті з досвідом попередників у вірі

Кілька років тому, в рамках Європейського року культурної спадщини, Папська Комісія сакральної археології започаткувала відзначення Дня катакомб. Його метою є сприяти відкриванню спадщини невимовної цінності та краси, що дає унікальну можливість доторкнутися до досвіду життя та віри перших християнських спільнот Вічного Міста та сягнути до джерел культури й мистецтва Заходу.

Четвертий День катакомб

Після проведеного повністю онлайн минулорічного відзначення, цьогорічне, вже четверте з черги, відбуватиметься у змішаний спосіб, а його тема звучить: «Світ символів». Організатори приготували ряд заходів і маршрутів, покликаних допомогти зацікавленим особам відкрити світ християнських символів античності. В суботу, 16 жовтня, заходи зосередяться виключно в римських катакомбах, а в неділю, 17 жовтня, торкнуться деяких катакомб регіону Лаціо. Цього дня можна буде безкоштовно потрапити до визначених катакомб, передумовою для чого є обов’язковий попередній запис і наявність Covid-сертифікату, згідно з чинними вимогами влади. Необхідну інформацію італійською та англійською мовою можна знайти на сайті www.giornatadellecatacombe.it.