У Ватикані черговий етап реформ у економічній сфері: контроль над фундаціями
  • Срд, 07/12/2022 - 11:00

Також і ватиканські спеціальні фонди підлягають контролеві з боку економічних органів Римської Курії. Папа Франциск оновив законодавство, що стосується різних установ, що зродилися в лоні куріальних інституцій, що досі втішалися певною автономією. Нове законодавство стосується також структур, юридична адреса яких у Державі-Місті Ватикані.

«Хто вірний у малому, той вірний також у великому», – цими Христовими словами, записаними в 16-й главі Євангелії від Луки, розпочинається Апостольський лист Motu Proprio Папи Франциска, який оновлює ватиканське законодавство в тому, що стосується юридичних осіб допоміжного характеру, таких як фонди, фундації та інші установи, які пов’язані зі Святим Престолом та мають юридичну адресу в Державі-Місті Ватикані.

«Хоча такі установи мають формально відокремлену юридичну особовість та певну адміністративну автономію, слід визнати, – пише Папа, – що вони є засобами для здійснення завдань, питомих для куріальних інституцій на службі служіння Наступника святого Петра, і через це також і вони, якщо інше не вказане в установчих нормах, є державними установами Святого Престолу». Отож, беручи до уваги, що їхні матеріальні блага є частиною майна Апостольської Столиці, «необхідно, щоб вони підлягали наглядові не лише з боку куріальних інституцій, яким вони підпорядковані, але також контролеві та наглядові з боку економічних органів Римської Курії».

Таким чином, допоміжні юридичні особи будуть «чітко відокремлені від інших фундацій, асоціацій і неприбуткових організацій», які зродилися з приватних ініціатив і не є допоміжними у здійсненні питомих завдань куріальних інституцій. Нове законодавство набирає чинності з 8 грудня 2022 року, а існуючі допоміжні інституції повинні пристосуватися до вимог нового законодавства через три місяці від цієї дати.

Документ визначає, що нагляд і контроль над такими інституціями здійснює Секретаріат з економічних питань, який також може давати рекомендації щодо впровадження заходів, які повинні запобігати та протидіяти злочинним діям. Апостольським листом також регламентуються правила обліку та обміну інформацією, подавання кошторисів і звітів, доступ з боку Бюро Генерального Ревізора.

Беручи до уваги необхідність узгодження нормативної бази, Папська Комісія для Держави-Міста Ватикану шляхом публікації відповідного законодавчого акту, розширює застосування приписів цього Апостольського листа також на установи Держави-Міста Ватикану.