У Ватикані під проводом Папи зібралася Рада Кардиналів
  • Пон, 10/09/2018 - 16:49

Розпочалася чергова зустріч дорадчого органу, створеного Папою Франциском для приготування та проведення реформи Римської Курії

Від 10 до 12 вересня 2018 р. у Ватикані відбуваються під проводом Святішого Отця чергові спільні засідання Ради Кардиналів – дев’ятиособового дорадчого органу, який Папа Франциск створив на початку свого понтифікату із дорученням допомагати йому в управлінні Церквою та провести реформу центрального органу – Римської Курії.

Мова йде вже про 26-ту зустріч, після того як перша відбулася на початку жовтні 2013 року. Попередня зустріч відбувалася у Ватикані від 11 до 13 червня цього року. Значна частина праці тоді була присвячена переглядові чернетки нової Апостольської Конституції про Римську Курію, попередня назва якої: «Проповідуйте Євангеліє». На той час перший текст був готовим для того, щоб вручити його Святішому Отцеві для його зауважень.

Історична довідка

Через місяць після свого обрання, Папа Франциск оголосив про скликання спеціальної ради, до якої він призначив вісім кардиналів з різних куточків світу. Наприкінці вересня він видав розпорядження, яким формалізував новий орган, як «Раду Кардиналів». У цьому документі Святіший Отець посилався на те, що серед побажань, висловлених під час підготовчих зустрічей кардиналів перед Конклавом, було наголошено на необхідності створення групи, що складалася б з членів єпископату, які походять з різних кінців світу, з якими Папа міг би радитися, «як індивідуально, так і колективно», щодо особливих справ.

До складу Ради Кардиналів увійшли Джузеппе Бертелло, Президент Губернаторства Держави-Міста Ватикану, Франсіско Хав’єр Еррасуріса, вислужений Архиєпископ Сантьяго-де-Чилі, Освальдо Ґрасіяс, Архиєпископ Бомбею, Райхард Маркс, Архиєпископ Мюнхена та Фрайзінга, Лорент Монсеґво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси, Шон Патрік О’Меллі, Архиєпископ Бостона, Джордж Пелл, тодішній Архиєпископ Сіднею, Оскар Андрес Родріґес Марадіяґа, Архиєпископ Тегусігальпи, з обов’язками координатора, а також єпископ Марчелло Семераро, Ординарій дієцезії Албано, якого призначено секретарем. Пізніше Святіший Отець ввів до складу Ради Державного Секретаря кардинала П’єтро Пароліна.