У Ватикані представлено новий «Катехитичний довідник»
  • Чтв, 25/06/2020 - 19:33
Папська Рада сприяння новій євангелізації представила Довідник, покликаний допомогти Церкві відповісти на нові виклики в сфері катехизації, пов’язані з культурними змінами. До появи документа причинилися також експерти з України.

«В цифровій епосі двадцять років можна без перебільшення прирівняти до півстоліття. З цього випливає вимога приготування Довідника, що з великим реалізмом братиме до уваги новизну, що стоїть перед нами, пропонуючи прочитання, що залучує катехизацію», – сказав архиєпископ Ріно Фізікелла, Голова Папської Ради сприяння новій євангелізації, промовляючи під час прес-конференції, присвяченої представленню нового «Катехитичного довідника», приготованого цим відомством, якому Папа Венедикт XVI доручив займатися згаданою ділянкою церковного життя.

Документ, затверджений Папою Франциском 23 березня 2020 року, був оприлюднений у четвер, 25 червня 2020 року. Журналістам, акредитованим у Ватиканському прес-центрі, його переставили архиєпископ Ріно Фізікелла, єпископ Хосе Октавіо Руіс Аренас, Секретар Папської Ради сприяння новій євангелізації, та монсеньор Франц-Петер Тебартц ван Ельст, Делегат згаданого відомства з питань катехизації.

 

Документ для всієї Церкви

Голова Папської Ради сприяння новій євангелізації зазначив, що Довідник представляє не лише проблеми, пов’язані із так званою цифровою культурою, але ділиться порадами щодо програм, необхідних для того, аби катехизація стала пропозицією, що «зустріне співрозмовника, спроможного збагнути її та побачити її відповідність власному світові».

Архиєпископ Фізікелла підкреслив, що йдеться про документ Апостольської Столиці, довірений всій Церкві. Він звернений, насамперед, до єпископів, на яких лежить першочерговий обов’язок передавання віри. На його основі катехитичні комісії місцевих єпископатів покликані опрацювати національні проекти для підтримки окремих дієцезій. Найбільш безпосередньо, натомість, у використання Довідника будуть залучені душпастирі та катехити.

Перед обличчям нових викликів

Очільник відомства Курії, відповідального за катехизацію, зазначив, що після Другого Ватиканського Собору це вже третій такий документ. Попередні побачили світ 1971 та 1997 року й були важливою допомогою в тому, щоб «зробити вирішальний крок на дорозі катехизації, насамперед, оновлюючи методологію та педагогічний підхід». Сьогодні ж перед Церквою стоїть великий виклик «нової культури», так званої «цифрової». Засоби, що з’явилися протягом останнього десятиріччя, свідчать про «радикальні зміни поведінки», а швидкість, з якою змінюється мова та стосунки, вказує на «нові моделі комунікації та формування, що торкаються також і Церкви в розлогому світі виховання».

«Присутність різних церковних виражень в широкому світі інтернету, без сумніву, позитивний факт, але цифрова культура сягає набагато далі. Вона торкається кореня антропологічного питання, вирішального в кожному формаційному контексті, як також істина та свобода», – сказав архиєпископ Фізікелла, зазначаючи, що це зобов’язує перевірити відповідність виховної пропозиції.

Церковні причини

Однак, як зауважив Голова Папської Ради сприяння новій євангелізації, існує також причина більш богословського та церковного порядку, що спонукала приготувати цей Довідник. Останні синоди у Ватикані спонукали до поглиблення євангелізації та катехизації, на що вказують документи, що побачили світ на їхній основі, зокрема, слід згадати Синод «Нова євангелізація та передавання віри», що відбувся 2012 року та Апостольське напоумлення Папи Франциска «Evangelii gaudium» за його підсумками.

«Євангелізація займає першочергове місце в житті Церкви, як і в щоденному навчанні Папи Франциска. Й по-іншому не може бути. Євангелізація – це завдання, яке Воскреслий Господь довірив Своїй Церкві, щоби бути в світі всіх часів вірним звіщенням Його Євангелія. Занедбання цієї передумови рівнозначне перетворенню християнської спільноти в одну з багатьох заслужених асоціацій, сильну з огляду на двохтисячорічну історію за плечами, але не Христову Церкву», – наголосив архиєпископ Ріно Фізікелла, вказуючи на тісний зв’язок між катехизацією та євангелізацією.

«Сподіваємося, що цей новий Катехитичний довідник зможе стати справжньою допомогою та підтримкою для оновлення катехизації в рамках єдиного процесу євангелізації, який Церква невтомно здійснює протягом двох тисяч років для того, щоб світ міг зустріти Ісуса з Назарету, Божого Сина, Який став людиною задля нашого спасіння», – підсумував він.

Приготування нового документа

«Катехизація покликана до оновлення, яке не може полягати лише в зміні стратегії чи в простому опрацюванні привабливіших промов», – зазначив у своєму слові єпископ Хосе Октавіо Руіс Аренас. Секретар Папської Ради сприяння новій євангелізації представив шлях, який привів до появи нового документа, що розпочався серією зустрічей, проведених з єпископами та очільниками відповідних комісій єпископатів з метою поглиблення теми взаємин між катехизацією та євангелізацією в контексті сучасних викликів.

Після проведення у березні 2015 року наукового семінару за участі експертів з академічного та душпастирського середовищ, за його підсумками було приготовано чернетку документа під назвою «Катехизація та нова євангелізація», що увібрав вказівки Папи Франциска з Апостольського напоумлення «Evangelii gaudium». Однак, пленарна зустріч Папської Ради сприяння новій євангелізації, що відбулася в травні 2015 року, прийшла до висновку про необхідність оновити діючий від 1997 року Загальний катехитичний довідник.

Для цього була скликана комісія, до складу якої ввійшли 12 експертів з Бразилії, Іспанії, Італії, Колумбії, Мексики, Польщі, США, Сполученого Королівства, Хорватії та України. Крім провідників Папської Ради, це були єпископ Східної Католицької Церкви, шість священиків, черниця, четверо мирян. Приготована чернетка у квітні 2017 року була надіслана понад сотні експертів на всіх континентах. Пленарна Асамблея Папської Ради сприяння новій євангелізації у вересні 2017 року затвердила проект, який опісля обговорила Міжнародна Рада Катехизації. Подальші консультації привели до появи теперішнього «Катехитичного довідника», який Папа Франциск апробував 23 березня 2020 року та розпорядився опублікувати.