У Ватикані створено новий осередок у справах Меджугор’є
  • Чтв, 18/05/2023 - 17:37

Спеціальний апостольський візитатор для Меджугор’є, Архиєпископ Альдо Каваллі, висловився у справі створеного ватиканського осередку у справах Меджугор’є та ситуації у цьому паломницькому марійному місці в Боснії та Герцеговині.

«Цей новий осередок досліджень є необхідним, оскільки маємо справу з великою кількістю так званих об’явлень і усі ці явища – та пов’язані з ними чудеса – слід дослідити», - зазначив 76-річний єрарх в інтерв’ю для порталу «Aleteia» від 15 травня.

«Католицькій Церкві йдеться про те, щоб були знайдені загальні критерії, які можна було б застосувати для дослідження усіх повідомлень про об’явлення», - сказав Арх. Каваллі. Він пояснив, що це завдання може взяти на себе нова структура у Ватикані. Важливо також, щоб цією працею допомогти вірним у ситуації суперечливих свідчень. «Потрібен голос, який зможе сказати: це – щось духовне, а це – ні», сказав ватиканський дипломат, який раніше був апостольським нунцієм в Анголі, Чилі, Колумбії, на Мальті та в Нідерландах, а від 2021 року постійно працює в Меджугор’є.

Що стосується повідомлення про об’явлення в Меджугор’є, які наразі Церква не визнала автентичними, Арх. Каваллі повідомив, що ним займається міжнародна комісія у Ватикані. Наразі невідомо про поступ цього дослідження і слід почекати на їхню оцінку. Італійський єрарх не надає особливої уваги тому, що досі в історії не було прецеденту для 42-річного тривання об’явлень. «Бог може робити те, що хоче», - зазначив він.

На запитання про те як Папа Франциск ставиться до Меджугор’є, Архиєпископ сказав, що Папа «дуже щасливий», що там є «місце молитви». Однак, на відміну від Люрду чи Фатіми, Меджугор’є залишається «парафією», оскільки ані Папа, ані єпархіальний єпископ Мостару, не піднімали питання надання йому статусу «санктуарію». Папа дозволив проводити офіційні паломництва до Меджугор’є в 2019 році, і таким чином дозволив священникам і єпископам супроводжувати групи паломників. В результаті, лише впродовж минулого року туди прибуло близько 30 тисяч священників. «Церква діє повільно, крок за кроком, але діє», - зазначив апостольський візитатор.

Єпископ також розповів, що підтримує приязні відносини із усіма «візіонерами» з Меджугор’є і часто спілкується з ними, приймає їхні запрошення, або запрошує їх до себе додому. На першому плані його розмов з цими особами, яким вже майже по 60 років, є щоденні теми – родина, здоров’я, а на тему їхніх так званих об’явлень вони не розмовляють. «Для мене найважливіше те, що це звичайні люди», - сказав Архиєпископ.

Ті, хто приїжджають до цього села з туристичною метою, нічого тут не знаходять, бо тут нічого такого немає, - вважає єрарх. Однак у випадку тих, хто приїжджає сюди з релігійною метою, єпископ зазначає: «Вони приходять сюди, щоб помолитись і увійти в місце благодаті». Загалом «у Меджугор’є відбуваються ті ж самі речі, що і в кожній іншій церкві». Однак більшість паломників приїжджають «з перспективою, що після повернення додому вони будуть жити іншим життям, ніж раніше», оскільки «в цьому місці є щось, що запрошує до цього». Це місце видає «багато духовних плодів», в тому числі покликань до священства, богопосвяченого життя чи створення сімей.

Особливе враження на єпископа Каваллі справив Міжнародний фестиваль молоді, який відбувається там щороку. Це свого роду «унікальні реколекції для молоді світового масштабу». В рамках фестивалю обов’язково є відправа св. Літургії, євхаристійна адорація, молитва на вервиці та Хресна Дорога – а усе це «цілком нормальне», та ще й дуже добре організоване.

Нагадаємо, що Меджугор’є є одним із найбільших католицьких паломницьких місць, відоме так званими об’явленнями Марії, які від 1981 року переживає група місцевих «візіонерів», які на той час були дітьми; ці об’явлення тривають досі з різною періодичністю: щороку, щомісяця, а подекуди і щодня. Ватикан кілька разів досліджував це явище, востаннє і найбільш детально з допомогою комісії під керівництвом кардинала Камілло Руїні в 2010-2014 рр. Результати дослідження ще досі не опубліковані. У 2017 році Папа Франциск вислав туди свого спеціального посланця, щоб супроводжував паломників: спочатку ним був польський Архиєпископ Генрі Хозер, а від 2021 р. його наступник Арх. Альдо Каваллі. У 2019 р. Папа скасував заборону проводити до Меджугор’є офіційні паломництва.