У Ватикані урочисто відкрили відреставровану садибу судових установ
  • Пон, 03/02/2020 - 16:22

Після чотирьох років реставрації відбулося урочисте відкриття римського Палаццо делла Канчеллерія – садиби ватиканських судових установ: Апостольської Пенітенціарії, Апостольської Сигнатури і Трибуналу Римської Роти.

Об'єктом реставраційних робіт був величезний фасад будівлі. Усі етапи процесу записані та оприлюднені в окремому фотоальбомі: «Палаццо делла Канчеллерія. Блокнот реставраційного майданчика» («Palazzo della Cancelleria. Taccuino del cantiere del restauro»). Його підготував монсеньйор Джузеппе Русо, підсекретар Адміністрації майна Святого Престолу. Видання представили на церемонії урочистого відкриття відновленої будівлі.

Реставрація показує «надзвичайну красу і важливість, яку палац мав в історії і в формуванні цієї частини Риму», – зауважив Архиєпископ Нунціо Галантіно, голова Адміністрації майна Святого Престолу, яка фінансувала роботи. Єрарх наголосив, що ватиканський фінансовий орган хоче сприяти не тільки прибутковості майна Святого Престолу, але й перетворенню Риму в «красивіше і придатне для життя місто».

Під час реставрації на фасаді відкрили два раніше невидимі написи латинською мовою: «Christus Rex venit in pace» («Христос Цар приходить у мирі») і «Deus homo factus est» («Бог став людиною»). За словами керівниці реставраційного процесу, професорки Марії Марі, йдеться про важливий знак давньої християнської присутності на Марсовому полі, на території якого розташована будівля, місці, яке зазвичай ототожнюється з язичництвом.

Палаццо делла Канчеллерія – великий будинок у центрі Риму, побудований у 1483-1513 рр. з ініціативи кардинала Рафаеля Ріаріо, камерленго Святої Колегії Кардиналів. Він вважається одним з найбільш ранніх римських палаців у стилі архітектури Ренесансу.

Упродовж століть у палаці розташовувалася Апостольська канцелярія – структура, в компетенції якої була підготовка папських бул. Внаслідок Латеранських угод будівля належить Апостольській Столиці та має екстериторіальний статус.