У Ватикані відбудеться Міжнародна конференція про релігії та цілі сталого розвитку
  • Срд, 06/03/2019 - 09:29

Під час презентації Міжнародна конференція про роль релігій у втіленні Цілей сталого розвитку кардинал Петер Турксон підкреслив великий потенціал релігій у перетворенні суспільства.

У вівторок 5 березня 2019 р. у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація Міжнародної конференції «Релігії та Цілі сталого розвитку: прислухатися до волання землі та бідних», що від 7 до 9 березня 2019 р. проходитиме у Ватикані, за ініціативою Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини та Папської Ради з питань міжрелігійного діалогу.  

Роль релігій у досягненні Цілей сталого розвитку

Виступаючи під час прес-конференції, Префект Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини кардинал Петер Турксон зазначив, що мата заходу полягає в тому, аби «наголосити на нагальності здійснення сімнадцяти Цілей сталого розвитку, ухвалених 190 країнами, та зосередити моральну силу релігії на їх втіленні.   

За його словами, для того аби відповісти на «волання землі та бідних», потрібно застосовувати комплексний підхід, беручи до уваги різні верстви суспільства і черпаючи знання з культурного надбання різних народів, «їхнього мистецтва і поезії, їхнього внутрішнього життя та духовності».  

Доповідач зазначив, що вісім з десяти людей у світі сповідують ту чи іншу віру, і це величезний потенціал для того, аби випромінювати силу любові, що може перетворювати світ, відповідаючи на страждання землі й мільярдів людей, які не мають доступу до харчів, помешкання, праці й які зазнають найбільшої шкоди внаслідок кліматичних змін.

Заклик до нагальних дій

За словами кардинала Петера Турксона, на цій міжнародній конференції розглядатимуться питання про те, яким чином представники релігій можуть сприяти обговоренню щодо людського розвитку в цілому та втілення Цілей сталого розвитку в ООН та на світовому рівні. Доповідач наголосив на невідкладності втілення цих цілей, бо вже в жовтні минулого року Міжурядова група експертів з питань змін клімату попередила про те, що людству залишилось менше ніж десятиліття для того, аби розпочати системне перетворення наших систем споживання та виробництва, щоб зберегти глобальне потепління в межах 1,5 градусів.

Кардинал процитував Енцикліку «Laudato Si’», в якій Папа Франциск наголосив на нагальності «нового діалогу про те, як ми формуємо майбутнє нашої планети, бо екологічні проблеми, які ми переживаємо, і їхнє людське коріння, стосуються та впливають на всіх нас».