У Ватикані відбулася презентація Синоду Єпископів, присвяченого Амазонії
  • Чтв, 03/10/2019 - 17:50

У четвер, 3 жовтня 2019 р., у ватиканському прес-центрі відбулася презентація Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, що проходитиме у Ватикані від 6 до 27 жовтня цього року на тему «Амазонія: нові шляхи для Церкви та цілісної екології».

У прес-конференції взяли участь Генеральний Секретар Синоду Єпископів кардинал Лоренцо Бальдіссері, Генеральний Доповідач Синоду кардинал Клаудіо Гуммес, що очолює Всеамазонську Церковну Мережу (REPAM) та заступник Секретаря Синоду Єпископів єпископ Фабіо Фабене.

Синод, присвячений Амазонії, є важливим для всієї Церкви

Виступаючи перед журналістами, кардинал Бальдіссері наголосив, що навіть, якщо увага цього Синоду зосереджена лише на певній території, він стосується всієї Вселенської Церкви й тому проводиться у Ватикані, а не в панамазонському регіоні. Доповідач розповів про учасників Синоду, зазначаючи, що це, насамперед, 185 членів асамблеї, між якими – Папа Франциск, як її Голова, делеговані президенти, очільники дикастерій Римської Курії, ієрархи з країн регіону, особи, призначені Святішим Отцем, а також обрані Спілкою вищих настоятелів. Вселенський вимір Церкви, за словами кардинала, виражається участю в Синоді 33 учасників, призначених Папою, що походять з різних регіонів світу, де існують ті самі екологічні проблеми, що й у Амазонії. Присутність шести делегатів, що представлятимуть інші християнські конфесії Амазонії, вказує на прагнення єдності й бажання співпрацювати в шуканні нових шляхів євангелізації й свідчення Христа.

Крім того, в Синоді візьмуть участь експерти, спостерігачі, співпрацівники секретаріату, радники, відповідальні за поширення інформації та спеціальні гості, серед яких – колишній Генеральний Секретар ООН Пан Ґі-Мун, представники міжнародних організацій та академічного середовища.

Синод втілює принципи цілісної екології

Генеральний Секретар Синоду Єпископів ще раз нагадав присутнім, що основна увага Синоду зосереджена на євангелізаційній місії Церкви в Амазонії та на екологічну проблему задля важливої ролі, яку панамазонський регіон відіграє для всієї планети. Зважаючи на цю другу тематику, Генеральний Секретаріат Синоду запровадив деякі ініціативи, спрямовані на те, аби під час спеціальної асамблеї уникати забруднення навколишнього середовища. Прикладом цих ініціатив є реєстрація учасників Синоду через інтернет аби обмежити використання паперу, та використання під час праць синоду предметів щоденного вжитку (склянок, сумок тощо) з матеріалів, що піддаються біодеградації.