У Ватиканських музеях розмістили унікальну експозицію гобеленів Рафаеля
  • Птн, 21/02/2020 - 10:32

У Ватиканських Музеях відтворили подію 500-річної давності: на стінах Сикстинської каплиці на короткий період з’явилися гобелени Рафаеля, що зображують Діяння Апостолів.

Від 17 до 23 лютого у Ватиканських музеях триває експозиція десяти гобеленів Рафаеля Санті, що зображують деякі епізоди з Діянь Апостолів. Гобелени, що були виготовлені між 1516 та 1521 роками, виставлені на стінах Сикстинської каплиці, подібно до того, як це сталося 500 років тому, коли на тих самих стінах були вивішені сім з десяти гобеленів, за декілька місяців перед смертю великого художника, що помер у 37-річному віці.

Ідея відтворення історичної події належить дирекції Ватиканських музеїв. Виставку організовано, щоби відзначити 500-ту річницю смерті Рафаеля, що народився 1483 року в місті Урбіно й помер у Страсну П’яницю, 6 квітня 1520 р., в Римі внаслідок несподіваної гарячки.

Востаннє колекція гобеленів частково виставлялася на короткий час в 1983 та 2010 роках. Цьогорічна експозиція надає відвідувачам Ватиканських музеїв унікальну можливість оглянути твори, наділені глибоким богословським змістом та надзвичайною красою, не через скло, за яким вони виставлені в місці постійного зберігання в музеї, а безпосередньо в каплиці, де вони півтисячоріччя тому були представлені вперше.