У Ватиканських музеях знайдено дві раніше невідомі картини Рафаеля
  • Суб, 16/12/2017 - 17:33

Під час реставрації кімнати у Ватиканських музеях було віднайдено дві картини Рафаеля – імовірно, останні твори художника, який помер у 37 років. 1508 року Папа Юлій ІІ замовив Рафаелеві розписи приватних апартаментів. Художник встиг завершити роботу у трьох кімнатах, зараз знаних як «станці Рафаеля», але 1520 року захворів і помер, не встигши розписати четверту, найбільшу – зал Костянтина. Він планував використати для стін залу не традиційну фрескову техніку, а олійні фарби, і Джорджо Вазарі у «Життєписах найславетніших живописців, скульпторів та архітекторів» (1550) згадує, що цей експеримент таки розпочався роботою над двома фігурами.

Як повідомляє CNN, підказка ренесансного автора допомогла сучасним дослідникам, які, реставруючи стіни залу Костянтина 2017 року, натрапили серед фресок Рафаелевих учнів на дві постаті, написані олійними фарбами.


Ці карини, на яких зображені алегоричні жіночі фігури Дружби і Справедливості, Рафаель створив близько 1519 року. Ватиканський реставратор Фабіо П'яцентіні пояснив, чому можна з певністю сказати, що вони належать руці великого майстра. Ідеться, зокрема, про рухи пензля і про те, як самим його кінчиком художник виписує найтендітніші завитки волосся. Рафаель також використовував особливі відтінки, які увиразнилися внаслідок реставрації. Додатково вказує на роботу майстра те, що під фігурами нема слідів попередніх начерків, якими користувалися учні.

За словами директорки Ватиканських музеїв Барбари Джатти, реставрація двох постатей і кімнати загалом триватиме щонайменше до 2022 року. Орієнтовна вартість проекту – 2,7 млн євро.