У Великобританії хочуть запровадити закон, що захищатиме хворих дітей таких як Алфі Еванс та Чарлі Гард
  • Пон, 10/09/2018 - 15:25

Минулого тижня в Парламенті Великобританії запропонували на розгляд пропозицію, яка має на меті захистити дітей, які перебувають в ситуаціях, схожих до Чарлі Гарда та Алфі Еванса.

«Закон Чарлі» вимагатиме від лікарень вирішувати спори з батьками шляхом посередництва перед тим, як звертатись до суду; надавати доступ до етичних комітетів лікарень, які надаватимуть поради лікарям і батькам у справах рішень життя-чи-смерті, а також дозволяти батькам шукати лікування в інших місцях, якщо вони будуть незадоволені поточною лікарнею.

Законопроект названо на честь Чарлі Гарда, хворого англійського хлопчика, батькам котрого відмовили у можливості шукати лікування мітохондріального синдрому виснаження ДНК поза межами країни. Він помер у віці 11 місяців в 2017 році. Незважаючи на те, що історія Чарлі сколихнула увесь світ, лікарні та влада Великобританії наклали такі ж обмеження на 23-місячного Алфі Еванса, котрий помер цього року.

Як інформує LifeSiteNews, «Закон Чарлі» вже отримав підтримку багатьох визначних осіб медичної сфери. Серед них баронеса Голлінс, колишня президент Британської медичної асоціації та Королівської колегії психіатрів; Домінік Вілкінсон (котрий спочатку виступав проти батьків Чарлі, однак згодом змінив свою думку), неонатолог, професор медичної етики Оксфорду, асоційований редактор «Журналу медичної етики», а також Джуліан Савулеску, медичний етик з Оксфорду.

Як зазначив останній, «суперечка у справі Чарлі Гарда була по своїй суті етичною, а не медичною. Вона йшла про те, що становить найкращі інтереси для дитини».

«Незважаючи на неймовірні наслідки смерті Чарлі, є один переконливий: наша віра у те, що потрібно щось змінити для того, щоб переконатись, що інші батьки не будуть змушені проходити цю ж сердечну боротьбу, яку пройшли ми, намагаючись врятувати життя нашого сина», - написала матір Чарлі Еванса. – «Це був би спосіб вшанувати його пам’ять і зробити так, щоб його коротке життя не було марним».