У В'єтнамі поліція закатувала лідера християнської громади
  • Пон, 01/04/2013 - 22:30

У В'єтнамі під час допитів закатували до смерті лідера протестантської громади. Медична експертиза показала тортури електрошоком і численні побої, повідомляють християнські ЗМІ.

30-річний Вам Нгаій Вай і його дружина, які проживали в провінції Дак-Нонг в Центральному нагір'ї В'єтнаму, були заарештовані 16 березня за «незаконне знищення лісів». Наступного дня, 17 березня, молодшому братові Вайя повідомили про смерть Вам Нгаій Вайя. Офіційна версія свідчить, що заарештований запхав руку в розетку електоживлення.

Члени сім'ї Вай належать до громади Hmong Protestant congregation в районі Ку Джут. Ця конгрегація належить до офіційно визнаної Evangelical Church of Vietnam (South), яка є найбільшою протестантською організацією В'єтнаму.
Громади християн хмонг часто повідомляють про переслідування з боку комуністичного режиму в Центральному нагір'ї. З середини 1990-х р.р. 35 тис. християн хмонг були змушені покинути свої будинки. Їхні землі конфіскували й віддали великим сільськогосподарським підприємствам або приватним власникам без будь-якої компенсації.
Народність хмонг є етнічною меншиною в Лаосі, В'єтнамі й Таїланді. Серед в'єтнамських хмонгів високий відсоток католиків і протестантів. Їхня кількість зростає переважно завдяки місіонерській діяльності «домашніх» церков.

Влада комуністичного В'єтнаму часто сприймає хмонгів  як «розкладаючий елемент суспільства» і «союзників Заходу». У негативному ставленні режиму до християн-хмонг має значення і той факт, що під час війни деякі з них виступали проти в'єтнамської армії на боці американців.

За матеріалами www.sedmitza.ru