У Заздрості відзначили 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу ім. Патріарха Йосифа Сліпого
  • Нед, 16/09/2018 - 11:17

Вчора, 15 вересня, у Заздрості (Теребовлянщина) пройшли урочистості з нагоди відзначення 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу (ММК) «Рідна хата» ім. Патріарха Йосифа Сліпого. Панахиду за упокій бл. п. Патріарха та фундаторів ММК відслужив владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ, у співслужінні духовенства.

Відтак, відбувся круглий стіл «Музейно-меморіяльний комплекс «Рідна хата»: Патріарх-історія-сьогодення», модератором якого була Оксана Кобулей, член Дирекції Релігійного Товариства українців-католиків «Свята Софія» США. Вона зачитала привіт до учасників святкувань від Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука). Він зокрема зазначив: «20 років тому, 13 вересня 1998 року, у його родинному обійсті було відкрито Музейно-меморіальний комплекс, який став своєрідним символом повернення Блаженнішого до рідного дому після довгих років ув’язнення та вигнання. Сьогодні важко уявити собі карту Української Греко-Католицької Церкви без цього осередку, адже діяльність Релігійного Товариства українців-католиків «Свята Софія» США тісно пов’язана саме із Музейно-меморіальним комплексом». Глава Церкви побажав, аби «наступні десятиліття праці Музейно-меморіального комплексу будуть плідними та багатими в успіх. Бажаю працівникам та гостям сьогоднішіх урочистостей завжди мати перед очима життєвий подвиг Ісповідника Віри Патріарха Йосифа Сліпого як взір безмежної любові до Всевишнього та свого народу!»

У своєму слові до присутніх владика Теодор підкреслив родинну атмосферу, яка панує в Музейному комплексі: «Ми усі почуваємося у Заздрості немовби вдома. Нехай цей дух батьківської опіки Патріарха Йосифа завжди витає тут, адже це місце має усі завдатки для того, щоби бути справді знаковим».

Голова Теребовлянської районної державної адміністрації зазначив, що «до цього місця тягнеться багато молоді, яка бере за приклад особу Патріарха Йосифа». Очільник району, до складу якого входить село Заздрість, передав в дар Музею комплект книг та дисків про Теребовлянщину. Член Спілки філателістів України Андрій Пилюх презентував ювілейний конверт і поштовий штемпель, виготовлені з нагоди 20-ліття Музейно-меморіяльного комплексу. Церемонію погашення провели: Владика Теодор, Юрій Ништа, Ірина Іванкович та Андрій Пилюх.

В рамках круглого столу з доповідями виступили о. Марко Ярослав Семеген, Президент Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» (ТСС) в Римі, та Ірина Іванкович, Голова ТСС в США. О. Семеген висвітлив тему «Товариство «Свята Софія» США - кустодій Музейно-меморіяльного комплексу». Він зокрема висвітлив головні аспекти діяльності Патріарха Йосифа Сліпого після повернення у вільний світ, зупинившись на передумовах та історії Товариства «Свята Софія» у Римі та США. За його словами, «зі створенням Товариств, як Матірного, так і дочерних, консолідувалася українська присутність у світі, докладалося зусиль до формування священиків та деморструвалося, що наша Церква є вільною. Товариства виступали організаторами культурних, наукових, публіцистичних заходів, видавали книги, проводили конференції, організовували школи». Очільник Матірного Товариства у Римі побажав Дирекції ТСС А, «щоб Ваша віра була непохитна, щоб Ваша любов не згоряла, щоб Ваша надія просвітлювала шлях у майбутнє».

У своїй доповіді «20 років діяльности Музейно-меморіяльного комплексу: від витоків до сучасности» І. Іванкович зупинилася на головних подіях та ключових особах у житті ММК. Вона зокрема підкреслила великий внесок д-р Романи Навроцької у виконанні волі Патріарха Йосифа: «Ще в 1974 році Блаженніший виразно сказав: «Як прийде час, відкупіть мою родинну хату в Заздрості, – а потім побачите, що зробите». Після відповіди-згоди, витягнув нагрудну панагію і просив присягнути. Це нас зобов’язує, це – заповіт», - писала у 1995 році д-р Романа Навроцька, яка, очоливши після смерти Патріярха Йосифа Сліпого Релігійне Товариство українців католиків «Свята Софія» у США, доклала усіх зусиль, аби виконати останню волю Ісповідника Віри. Відтак, зродилась ідея створити там Музейно-меморіяльний комплекс, а втіленням її у життя зайнялася особисто саме д-р Романа Навроцька». Присутні мали нагоду переглянути відео сюжет з 1996 року, у якому д-р Навроцька ділиться споминами та спостереженнями про особу Патріарха Йосифа Сліпого.

Свої спогади про Блаженнішого Йосифа розповіла Ірина Борко, яка особисто зустрічалася з Патріархом під час ув’язнення у Маклаково.

Того ж дня, у Музейному комплексі було відкрито виставку «Патріарх Йосиф Сліпий на перших шпальтах газет», яку представив головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані. До цієї колекції входять понад 3,000 діаспорних видань. За його словами, виставка є «спробою показати, як світ бачив Патріарха, як світ дізнавався про УГКЦ».

У пополудневих годинах відбулася мистецька програма «І моя Заздрість – рідне джерело...» у виконанні Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Автор проекту – Михайло Перун, Директор Фундації АНДРЕЙ.

Нагадаємо, що Музейно-меморіяльний комплекс ім. Патріарха Йосифа Сліпого у Заздрості знаходиться під кураторією Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» США та його Представництва в Україні. Завдяки підтримці Товариства «Свята Софія» США, у музейному комплексі ведеться широка просвітницька діяльність: благодійні літні школи англійської мови, Школа англомовних християнських аніматорів, реколекційно-методичні семінарі для вчителів англійської мови, екскурсії для відвідувачів, вишколи та реколекції для чернечих спільнот і молодіжних організацій: «Обнова», Пласт, СУМ, «Іскра Любові» та ін., надаються приміщення для проведення реабілітації алкогольно залежних, літніх таборів для переміщених осіб та ін. Традиційно, 17 лютого – в день народження Патріярха, та 7 вересня – в роковини його відходу у вічність – у Заздрості відбуваються заходи на вшанування пам’яті про Ісповідника Віри: заупокійні богослужіння, симпозіуми, «Дні Патріарха», круглі столи, науково-практичні та міжнародні конференції, відкриті лекції, конкурси декламації тощо.