УАПЦ не погодилася на об'єднання з УПЦ КП
  • Чтв, 09/07/2015 - 21:02

Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) відхилила пропозиції Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) щодо об’єднання. Про це  повідомля "Захід.нет", з посиланням на сторінку Архієпископа, прес-секретаря УПЦ КП Євстратя Зорю усоціальній мережі Facebook.

«Сьогодні, 9 липня, на спільному засіданні комісій з діалогу архієрейський Собор УАПЦ відхилив прийняті Комісіями по діалогу 8 червня 2015 загальні рішення про шляхи об’єднання, а також всі компромісні пропозиції, запропоновані Київським Патріархатом», — написав він.

Своєю чергою в УПЦ КП детально поінформували, які саме пропозиції обговорювалися і були врешті відхилені. Зокрема, УАПЦ вимагало рівноправності з УПЦ КП, незважаючи на меншу кількість єпархій.

«На початку зустрічі з боку УАПЦ було надано протокол засідання Архієрейського Собору УАПЦ, у якому відкидалася попередня пропозиція щодо принципу рівності представництва для обрання делегатів на Об’єднавчий Собор (всі єпископи та по одному делегату від кожних 15 зареєстрованих релігійних організацій). Натомість пропонувався принцип «50/50», де одна половина делегатів представляла би УПЦ КП (4877 релігійних організацій), інша половина – УАПЦ (1225 релігійних організацій). Така пропозиція є очевидно несправедливою та неприйнятною», - повідомили у прес-службі УПЦ КП.

У повідомленні зазначається, шо під час переговорів, які з перервою тривали протягом чотирьох годин, з боку Київського Патріархату були висунуті компромісні пропозиції: «назва – помісна Українська Православна Церква, зі збереженням використання назв УПЦ КП і УАПЦ як офіційних для уникнення потреби негайно змінювати всі юридичні документи 6 тисяч релігійних організацій; обрання Предстоятеля об’єднаної Церкви з двох нині діючих Предстоятелів шляхом голосування на Соборі, ієрарх, який набрав би меншість голосів, отримує місце постійного члена Священного Синоду; додатково було запропоновано надати ще одне місце постійного члена Священного Синоду для митрополита Андрія або іншого ієрарха; при збереженні визначеного принципу представництва на Соборі (1 делегат від 15 громад) квота для УАПЦ збільшувалася удвічі (164 делегати замість передбачених за квотою 82)».

Після перерви у переговорах, за інформацією УПЦ КП, був наданий протокол засідання Собору УАПЦ, в якому зазначалося, що всі пропозиції є відхилені, при чому – одноголосно.