УГКЦ разом з єврейською громадою України випустить медаль митрополита Андрея Шептицького
  • Птн, 01/11/2013 - 21:31

Цього року єврейська громада України у співпраці з УГКЦ встановила особливу відзнаку – медаль митрополита Андрея (Шептицького), якою нагороджуватимуть осіб, котрі найбільше прислужилися справі українсько-єврейського примирення.
 

Про це сьогодні, 1 листопада, у день смерті митрополита Андрея (Шептицького), під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового повідомив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Предстоятель УГКЦ пригадав, що митрополит Андрей свого часу, зокрема, проявився у відносинах з іншими конфесіями та національностями.

«Він листувався з тисячами людей, спілкуючись з різними особами на Сході й на Заході, у тому числі з православними ієрархами по той бік Збруча. І потім, коли горнило революцій і громадянської війни виганяло їх із їхніх єпископських осідків, колишні його опоненти знаходили прихисток і відчинені двері на Свято-Юрській горі в палатах митрополита Андрея. Славний Антоній Храповицький, який ніколи не відзначався надмірною любов’ю до ідеї Української Помісної Церкви, опонент митрополита Андрея, побачив великого чоловіка, який відчинив йому гостинно двері свого дому», - розповів проповідник.

Він також пригадав, що Андрей (Шептицький) добре знав єврейську мову.

Як розповідає архиєрей, сьогодні єврейська громада віднаходить його листи і глибоко вражена, що він не тільки писав вишуканою мовою їхньої громади того часу, а й вживав цитати духовних лідерів і мислителів єврейської громади того часу.

«Митрополит Андрей був пророком свого часу, пророком єднання між Церквами, між народами, між світовими релігіями. Особа, яка зуміла залишитися велетнем духу і на цій основі побудувати нове обличчя нашої Церкви ХХ століття, у час коли люди втрачали людську подобу – у горнилі Світових воєн», - наголосив Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ