УГКЦ в Італії та Іспанії досі не може розвивати свої структури, - владика Діонісій (Ляхович)
  • Суб, 10/09/2016 - 15:18

У країнах Італії та Іспанії Українська Греко-Католицька Церква досі не має умов для розвитку своїх структур, хоча греко-католицьких громад у цих країнах більше ніж у будь-яких Митрополіях УГКЦ за кордоном. Про це поінформував у своїй доповіді членів Синоду Єпископів УГКЦ, який зараз триває у Брюховичах, владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

У коментарі Департаменту інформації УГКЦ, владика Діонісій розповів, що у відповідь на прохання Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава і Президента Конференції єпископів Іспанії щодо необхідності створення церковної юридичної структури для вірних УГКЦ в Іспанії, у червні цього року Апостольська Столиця проголосила про створення Ординаріату для Східних Церков у Іспанії, призначивши Ординарієм Архієпископа Мадриду Карлоса Осоро Сієрра (Carlos Osoro Sierra).

«Хоча Ординаріат було створено ще в червні, але досі не відбулося жодного руху вперед. Я написав листа до Ординарія (17.06.2016), вітаючи його з призначенням. Крім того, у цьому листі я висловив проханням про аудієнцію, бажаючи представити Архієпископові стан наших громад в Іспанії, і обговорити про мою майбутню співпрацю як Апостольського Візитатора. Проте досі не отримав відповіді», – з жалем розповів владика Діонісій.

Єпископ додав, що «наші священики і вірні сприйняли призначення Архієпископа Мадриду на Ординарія для Східних Церков доволі холодно та з великими побоюваннями…».

Апостольський Візитатор висловив «великі побоювання, що в розбудові нашої Церкви в Іспанії загальмується все те, що зробилося за багато років».

За словами владики Діонісія, в Іспанії УГКЦ має 40 громад, та понад 20 священиків. Парафії УГКЦ збільшуються, оскільки є багато наших вірних у цій країні. Але з призначенням іспанського Архієпископа, стоїть велике питання, як далі будуватиметься структура УГКЦ в Іспанії, чи буде зацікавлений Архієпископ латинського обряду у розбудові Греко-Католицької Церкви?!

«Хоча в Іспанії створили Ординаріат, але мене як Апостольського Візитатора для Іспанії не звільнили. І так виходить, що я лише можу служити Службу Божу, але не можу керувати священиками. Є поодинокі випадки, що між священиками і вірними є конфлікт, бо священики не виконують належно свої обов’язки, але я не можу допомогти навіть це вирішити, тому що не маю повноважень», – з прикрістю повідомив владика Діонісій.

Говорячи про стан УГКЦ в Італії, єпископ зауважив, що УГКЦ тут поки що немає жодної структури. «Ми в Італії маємо шість власних парафій, але громад маємо 150. Коло 60 священиків служать стабільно. Крім того, є велика кількість монахів, монахинь, студентів, які весь час нам допомагають. Докладено багато зусиль, аби створити екзархат. Цей процес уже пройшов через Ватикан, дійшов до Конференції єпископів Італії», – розповів єпископ.

«Хотів би наголосити, що за кількістю греко-католицьких громад в Італії та Іспанії ми перевищуємо майже всі митрополії за кордоном. Наша Церква має право вимагати у Апостольської Столиці щонайменше це створення екзархату, коли для кращого служіння людям наші єпископи матимуть можливість управляти нашими священиками, громадами. Бо якщо ще й в Італії буде створено Ординаріат, то теж може все загальмуватися», – сказав владика Діонісій (Ляхович).