Ухвалено рішення щодо пам’ятника Папі у Плоермелі
  • Срд, 06/12/2017 - 12:43

Аби зберегти хрест на пам’ятнику Іванові Павлу ІІ у Плоермелі та завершити полеміку довкола монументу, яка триває вже 10 років, мерія цього французького міста схиляється до можливості продати пам’ятник дієцезії, а вона вже встановить його на церковній території.

Після рішення Державної ради від 25 жовтня, яке зобов’язало мера Плоермеля усунути хрест із пам’ятника протягомшести місяців, тривають перемовини між мерією та дієцезією Ванн, мета яких — зберегти пам’ятник у його цілісності.

Найімовірнішим виходом буде продаж цього твору Зураба Церетелі, аби Церква його викупила і встановила на приватній території католицької середньої школи. «Ми трохи пересунемо пам’ятник, і конфлікт вичерпається», — пояснює мер Патрік Ле Діффон виданню «Le Figaro». Монумент, зазначив мер, міг би стати обік адміністративного будинку гімназії Пресвятого Серця (Сакре-Кер).

Аби подальші юридичні кроки проти пам’ятника стали неможливими, його вирішено продати дієцезії Ванн. «Бо якби я його подарував, хтось міг би мене звинуватити у прихованих дотаціях для Католицької Церкви», — підкреслює Ле Діффон.

Ординарій дієцезії Ванн єпископ Раймон Сентен після згаданого вироку Державної ради визнав, що існують два способи зберегти пам’ятник у цілості: перенести його в інше місце або щоб приватна особа викупила публічну землю, на якій він стоїть. І хоча перша можливість виглядає вже вирішеною, ще належить завершити всі адміністративні процедури. Отож загалом «справа пам’ятника» вирішиться не раніше ніж у лютому 2018-го.