Україна: збільшується кількість немовлят на продаж. За кілька місяців їх буде понад 1 000
  • Втр, 09/06/2020 - 19:48

Кілька сотень різних організацій з усього світу закликали Президента України негайно ввести заборону сурогатності. У своєму зверненні вони нагадують, що репродуктивний туризм сприяє ганебній торгівлі жінками та дітьми. Тим часом в Україні зростає кількість немовлят, які народжені в межах комерційної сурогатності та яких у зв’язку з коронавірусом не можуть забрати іноземні клієнти. Схожа ситуація і в Грузії.

У середині травня в Інтернеті з’явився відеозапис із київського готелю «Венеція», який зробила одна із клінік сурогатних послуг. На ньому було показано новонароджених, яких не забрали через закриті кордони. Таким чином, власники чинили тиск на українську владу, вимагаючи дозволити парам з-за кордону, які замовили собі дітей, забрати їх. Справа викликала скандал, оскільки з’явилося багато патологій, пов’язаних із сурогатністю. Гучно почали говорити про аморальність цієї практики, яка дотепер була темою табу в Україні.

На захист «дітей, яких трактують як товар», і «жінок, перетворених на машини для народження», виступило багато pro-life організацій з усього світу. Спеціальне звернення до президента Володимира Зеленського скерували двісті жіночих організацій, також з Польщі. Зауважили, що драма немовлят, яких не можуть забрати, виявила величезну проблему глобальної торгівлі дітьми та жінками. У той же час, Президентові України нагадали, що ця країна зобов'язана дотримуватися зобов'язань, що випливають із підписаних міжнародними конвенціями, наприклад прав дітей та жінок. Водночас зазначено, що вигідна сурогатність досі можлива в Україні через дозвільний закон та відсутність контролю над клініками та посередниками в цій торгівлі людьми. Підписанти звернення висловлюють сподівання, що сурогатність буде заборонено в цій країні якнайшвидше.

В Україні діє близько 50 клінік, які займаються цією прибутковою процедурою. Вони дуже популярні, оскільки пропонують конкурентоспроможні «ціни на дітей» порівняно, наприклад, зі США. Ще дешевше в Грузії, де щонайменше 40 дітей зараз чекають на «збирання».

Щоб показати масштаб проблеми, варто зазначити, що коли клініка «BioTexCom» опублікувала відеозапис, очікували 46 дітей. Хоча деякі з них вже потрапили до пар, які їх замовляли, лише в цій клініці чекають ще понад 60 новонароджених. Сотні сурогатних матерів, пов’язаних із цією клінікою, вагітні, отже, за даними українських ЗМІ, за найближчі сім місяців народиться ще близько тисячі дітей.