Українці стійкі, бо піклуються одні про одних, в цьому їхня сила, - Сестра Шейла Кінсі
  • Птн, 27/05/2022 - 11:39
Цими днями делегація релігійних лідерів з усього світу прибула до Києва, аби «сприяти припиненню агресії проти України, бомбардувань українських міст та молитися за справедливий мир». Одна з представниць делегації, сестра Шейла Кінсі поділилася своїм досвідом участі в цій місії та спілкування з людьми.

«Мова не йде про збір інформації, а про те, щоб на власні очі побачити ситуацію та зрозуміти, як ми можемо допомогти. Тому для нас важливо багато слухати, молитися та спілкуватися з людьми», – цими словами свій візит до Києва описала сестра Шейла Кінсі зі Згромадження Дочок Найсвятіших Сердець Ісуса і Марії, Виконавча співсекретарка Комісії «Справедливість, мир та цілісність створіння» Спілки генеральних настоятелів та Міжнародної спілки генеральних настоятельок. Вона входить до делегації релігійних лідерів з різних частин світу, які відгукнулися на запрошення міського голови Києва Віталія Кличка і прибули до столиці, аби, як зазначається у їхньому комюніке, «сприяти припиненню агресії проти України, бомбардувань українських міст та молитися за справедливий мир». До програми цієї місії, що триває від 24 до 26 травня 2022 р., увійшли, серед іншого, зустрічі з Апостольським Нунцієм в Україні Вісвалдасом Кулбокасом та Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом Шевчуком, а також відвідини знакових місць.

Представники міжрелігійної делегації з нунцієм (сестра Шейла Кінсі праворуч)

Представники міжрелігійної делегації з нунцієм (сестра Шейла Кінсі праворуч)

Враження від побачених руїн

В інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News cестра Шейла Кінсі поділилася своїми враженнями від участі у цій місії. Вона зазначила, що у вівторок, 24 травня, їхня делегація побувала в Ірпені. Там вони спілкувалися з людьми, які приходять до осередку Карітасу, що допомагає мешканцям, а також відвідали православний храм та побачили сліди від бомбардувань. «Однією з жахливих речей було ходити по Культурному центрі, ходити по склі і бачити, що цю територію бомбардували», – підкреслила вона, наголошуючи, що мова йде про культурну спадщину.

Вдячність і взаємне піклування

Черниця підкреслила, що їй би хотілося, щоб до України прибувало більше подібних делегацій. «Дуже зворушливо бачити, наскільки люди вдячні за те, що ми тут з ними, розділяємо з ними їхній шлях», – зазначила вона й додала, що саме мер Києва запросив їх «принести духовний вимір і бути місією миру». «Також зворушливо те, – зауважила сестра Шейла, – наскільки українці добрі одні до одних: вони говорять правду про те, що трапилося, але вони дуже дбають про добробут одні одних, навіть коли розмовляєш з ними, можна помітити ніжність, з якою вони спілкуються. І це прекрасно. Отже, у певному сенсі, можна відчути їхню молитву, бажання бути справжніми одні з одними, щоб бути в єдності в найкращому сенсі цього слова, бути стійкими, піклуючись одні про одних і в цьому їхня сила».

Ділячись думками про роль віруючих людей та релігійних лідерів в теперішній ситуації в Україні, наша співрозмовниця зазначила, що члени їхньої міжрелігійної делегації, до якої увійшли представники християнських конфесій, а також ісламу та юдаїзму, моляться разом за мир в Україні, розділяють надію українців та проявляють з ними солідарність. А після повернення вони намагатимуться розповісти іншим про все, що пережили, включно з протиповітряними тривогами, і те, що побачили – насамперед, «стійкість і турботу одні про одних».

Мир, що не від світу

«Яким чином, на вашу думку, люди можуть знайти спокій серед великої кількості руйнувань?» – відповідаючи на це запитання, сестра Шейла вказала на Христові слова з євангельського уривку, який був зачитаний під час однієї із спільних молитов міжрелігійної делегації: «Мир залишаю вам, Мій мир даю вам; не так, як світ дає, даю вам його» (Ів 14, 27). «Те, що мене зворушує, коли ми розмовляємо з людьми, – поділилася вона, – це відчуття непохитності, відчуття зв’язку одні з одними; і поза тим, що вони переживають військову агресію та бомбардування, вони покидають домівки, між ними існує взаємозв’язок. Отже, є відчуття, що вони хочуть розраховувати один на одного, довіряти один одному, що всі вони важливі одні для одних, і що керівництво в уряді чітко виражає турботу про них, і це єднає».

На завершення сестра Шейла Кінсі ще раз вказала на важливість того, що саме Київська міська адміністрація запросила релігійних лідерів, аби вони «поділилися своєю духовністю та миром», і щоб це стало певною емблемою. «Отже, існує бажання бути людьми інтеграції», – підкреслила вона на завершення.