Українці Угорщини відсвяткували Воскресіння Христове
  • Чтв, 24/04/2014 - 14:56

20 квітня представники української громади з багатьох куточків Угорщини традиційно відсвяткували світле Воскресіння Христове в Будапешті. Українську Пасху наші віряни за традицією празникували у греко-католицькому храмі Святого Флоріана, що знаходиться в ІІ-му районі Будапешта.

Святу Літургію відслужив греко-католицький священик з Києва о. Дам’ян Габорій. Святкової урочистості, краси і особливої гармонії обрядовим діям додавала та обставина, що Літургію Івана Златоуста співав чоловічий хор Святого Єфрема. Отець Дам’ян виголосив святкове послання Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава. Відтак присутні помолилися панахиду за убієнних героїв Небесної сотні.

По Службі Божій віряни почали виходити у скверик, що прилягає до храму. А там українцям відкрився вид на мальовничу площу Тараса Шевченка, де встановлено пам'ятник великому українському поету. Його образ органічно вписався в контекст наших релігійних і національних свят на угорських теренах. Тут же, просто неба, на гостей чекав накритий різноманітними стравами багатий стіл, щоб віряни могли розговітися після тривалого посту.

Великоднє свято влаштували українські самоврядування IV-го, VIII-го i IX-го районів Будапешта за сприяння Центрального органу самоврядування українців Угорщини.

Цього ж дня о. Дам’ян посвятив великодні кошики в українському посольстві для працівників дипломатичного корпусу.

Прес-служба самоврядування українців Угорщини

Джерело: http://news.ugcc.org.ua